Nieuws/Financieel
1070751
Financieel

Markt in zomerslaap

In bijzonder mager volume leverde Wall Street gisteren marginaal in. De S&P500 daalde voor de vijfde dag in zes handelsdagen waarbij gisteren slechts 0,1 procent werd ingeleverd. De zomerstilte heeft volledig bezit genomen van de markt, gisteren bedroeg het volume 20 procent minder dan het driemaands gemiddelde. De handel is mat en zonder overtuiging.

Vorige week maandag noteerde de S&P500 de laatste All Time High recordstand van 1709 punten op het slot. Vorige week ten tijde van S&P500 standen van boven de 1700 noteerde de S&P500 tien procent boven het 200daags voortschrijdend gemiddelde. Een gebeurtenis die niet vaak voorkomt en  aanleiding geeft voor een naderende correctie.

De S&P500 is over gekocht en heeft naar mijn mening vorige week maandag op de 1709 het hoogste niveau van dit jaar neergezet. Sindsdien is de meest belangrijke aandelenindex ter wereld echter slechts nog maar 1,2 procent in waarde gedaald. Van echte verkoopdruk is nog geen sprake zolang de S&P500 boven de 1685 weet te sluiten.

De S&P500 is dit jaar zonder enige grotere neerwaartse correctie 18 procent gestegen tot en met het slot gisteren. De S&P500 handelt op het moment tegen een koers/winst verhouding van 15,3 keer de verwachte winsten ten opzichte van een k/w van 13,1 aan het begin van dit jaar en ten opzichte van een 5jaars k/w gemiddelde van 13,9 keer de verwachte winsten volgens data samengesteld door Bloomberg. De S&P500 is dus topzwaar.

Gisteren werd vlak na de opening meteen een stand genoteerd voor de S&P500 van 1683 maar al vrij snel werd gerealiseerd dat gisteren niet de dag was om een neerwaartse uitbraak uit de trading range 1685 -1709 aan de onderkant te forceren. Het sentiment op de markt is ingetogen en de sfeer mat waarbij de volatiliteit nog immer extreem laag staat. De markt verkeert in zomerslaap.

De neerwaartse druk wordt langzaam opgebouwd en de verwachte correctie is in de maak maar krijgt pas tractie bij een slot van de S&P500 onder de 1685. De katalysator voor een slot onder de 1685 moet komen uit de marktreactie op de set aan macro economische data van deze week die de markt en ook de Fed verder overtuigen dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om in september met het terugschalen van het $ 85 miljard per maand obligatie opkoopprogramma te beginnen.

Een steeds groter aantal marktvolgers en economen verwachten dat de Fed in september zal aankondigen of zelfs al zal beginnen met tapering. De discussie gaat nu over de mate waarin zal worden teruggeschaald. Gisteren bleek dat de consensus marktverwachting is dat de Fed per september aanstaande met stappen van $ 20 miljard het afbouwschema zal activeren. De Amerikaanse 10-jarige benchmark reageerde door te stijgen tot 2,63 procent vanochtend.

Vanochtend zal de focus van de markt komen te liggen op de publicatie van de Duitse ZEW index, de  economische klimaatindex van het vertrouwen onder financieel analisten in de vooruitzichten van de Duitse economie.  De ZEW index data worden beduidend hoger verwacht voor de maand augustus in reactie op de recente verbeterde Duitse data.

Sterke industriële productie data, verbetert sentiment, aantrekkende export en een geen eurocrisis stress in de afgelopen maanden, zullen de ZEW index data positief beroeren. Natuurlijk spelen ook de Duitse verkiezingen van 22 september hierbij een rol. Een sterk en beter dan verwacht klimaatindex vertrouwen cijfer over de Duitse economie zal door de regering Merkel worden gebruikt om de bevolking te tonen dat Merkel cs. de Duitse economie goed aansturen. En dus verkozen kunnen worden.

Vanmiddag zal de focus van de markt worden gericht op Amerika waar om half drie Nederlandse tijd de belangrijke Retail Sales, detailhandelsverkopen, over de maand juli worden gepubliceerd. Hoe gedraagt Joe Sixpack zich, weet hij of zij weer meer te besteden?  De consumentenvertrouwen cijfers over juli noteerden rondom hoogtepunten in jaren ds met de consumentenbestedingen zal het dan ook wel goed zijn gegaan. Beter en sterker dan verwachte Retail Sales zijn echter het volgende bewijs voor de Fed dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. Dus tapering in september en een opwaartse push voor de rente. Slecht voor Wall Street.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.