Nieuws/Financieel
1073209
Financieel

'Zomers beursklimaat nog niet voorbij'

Met de recordstanden op Wall Street en de AEX rond het hoogste niveau van dit jaar kijken beleggers met belangstelling in hoeverre de zomerrally komende week zal voorzetten of dat de aandelenmarkten stoom gaan afblazen.   Emile Cardon, macro-econoom bij Rabobank,  verwacht dat er op korte termijn nog meer in het vat zit.

Cardon wijst er op dat aandelenbeleggers met name in de VS momenteel in een feeststemming zitten geholpen door de lage rente, de goede kwartaalcijfers en de recente gunstige macrocijfers, waardoor er volgens hem op korte termijn naar verwachting meer opwaarts potentieel in het verschiet ligt.  Vanaf het eind van de maand bij een normalisering van het sentiment voorziet hij een meer zijwaarts patroon voor de koersen.  

De afgelopen beursweek stond vooral in het teken van de centrale banken, waaronder de Federal Reserve (Fed) en de ECB die met de rentebesluiten naar buiten kwamen.  Zoals verwacht bleven de historische lage rentetarieven gehandhaafd. De Fed meldde in een schriftelijke verklaring verder het omvangrijke stimuleringsprogramma voort te zetten om de economie de helpende hand te bieden. 'In ons scenario houden wij er rekening mee dat de Fed waarschijnlijk pas in december een begin zal maken met een geleidelijke afbouw van de kwantitatieve verruiming, " stelt Cardon.  De terugval van de Amerikaanse banengroei in juli gaf een bevestiging aan de Fed dat het herstel op de arbeidsmarkt in de VS nog steeds broos is.  

ECB-voorman Mario Draghi stelde in zijn toelichting dat   de Europese economie de eerste tekenenen van herstel laat zien, maar dat het steunbeleid noodzakelijk blijft. Cardon benadrukt dat er steeds meer signalen zijn dat de neerwaartse economische spiraal in de eurozone wordt doorbroken, waaronder het licht toegenomen vertrouwen van consumenten en de voorzichtige daling van de werkloosheid ook in de perifere EU-landen. Hij sluit niet uit dat Europa bij een structurele economische verbetering een inhaalslag gaat maken.

Het cijferseizoen barst komende week verder los, waarbij in Nederland de nadruk ligt op donderdag met onder meer de halfjaarresultaten van de hoofdfondsen Aegon en SBM Offshore.  Aan het begin van de week doet PostNL de boeken open en dinsdag geeft DSM inzage in de cijfers over het tweede kwartaal.  Woendag maakt ING het kwartaalbericht bekend.

Na de zeer goedgevulde macroagenda van vorige week zal het komende week op macrogebied wat minder druk zijn  Wel komen maandag gelijk cijfers over de stemming onder inkoopmanagers uit de dienstensector in de EU en de VS naar buiten.  Een dag later staan de Duitse fabrieksorders en de Amerikaanse handelsbalans op het programma.