Nieuws/Financieel
1073435
Financieel

Duisenberg sprak voormalig Fed-gouverneur aan op sekse

Susan Phillips, een voormalig functionaris van de Federal Reserve, zegt dat Wim Duisenberg haar seksistisch heeft bejegend tijdens een diner in de jaren ’90.

”Hij stond op en zei: ’Welkom iedereen- en mevrouw Phillips’.  Ik sloeg steil achterover. Hij zei het omdat ik de enige vrouw in de zaal was”, vertelt Phillips aan Bloomberg. Van 1991 tot 1998 was ze gouverneur bij de Amerikaanse centrale bank. Duisenberg was op dat moment president van de Nederlandse bank.

Phillips brengt het voorval in herinnering op een moment dat een man en een vrouw strijden om het leiderschap van de Fed. In januari eindigt de termijn van de huidige voorzitter Ben Bernanke. Janet Yellen (66) en Lawrence Summers (58) worden genoemd als mogelijke opvolgers. Als Yellen het stokje van Bernanke overneemt, is ze de eerste vrouwelijke voorzitter in de honderdjarige geschiedenis van de Fed.

Volgens Phillips zijn vrouwen schaars bij centrale banken. Ze bekleden wel hoge posities, maar mannen zijn veel zichtbaarder. Mannen spreken vaak voor het hele instituut, bepalen de agenda en ’behouden zich het recht voor’ relaties te onderhouden met regering en parlement.

Saillant detail in de strijd tussen Yellen en Summers is dat Summers ooit zijn excuses heeft moeten aanbieden vanwege een seksistische uitspraak. In 2005 merkte hij op dat ’vrouwen wellicht niet geschikt zijn voor wetenschap en techniek’.