Nieuws/Financieel
1073442
Financieel

Nieuwe records Wall Street

De stemming op de Amerikaanse aandelenmarkten was donderdag opperbest. Beleggers waren te spreken over een aantal meevallende macro-economische cijfers en over de onveranderde bereidheid van centrale banken, waaronder de eigen Federal Reserve, om de economie te blijven ondersteunen.

De leidende Dow-Jonesindex steeg 0,8 procent tot 15.628,02 punten. De bredere S&P 500 ging 1,3 procent omhoog tot 1706,87 punten. Nog niet eerder kwam de graadmeter boven de 1700 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,4 procent bij en stond op 3675,74 punten.

Cijfers over de Amerikaanse industrie wezen op een aantrekkende groei in de afgelopen maand. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bleek afgelopen week bovendien te zijn gedaald tot het laagste niveau in meer dan 5 jaar tijd.

American Express

Olieconcern ExxonMobil stond onderaan bij de hoofdfondsen in New York. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal ruim de helft minder winst dan een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 1,55 dollar, ruimschoots onder de gemiddelde analistenverwachting van 1,89 dollar. Het aandeel zakte 1,1 procent.

De sterkste stijger in de Dow was creditcardmaatschappij American Express met een winst van 2,5 procent. Ook computermaker Hewlett-Packard en Bank of America waren in trek met koersstijgingen van 2,1 en 2,4 procent.

Facebook

In de Nasdaq won de Eindhovense chipfabrikant NXP Semiconductor 6,7 procent. De vroegere chipdochter van Philips wist in het tweede kwartaal een verlies om te buigen in winst. De omzet groeide met 9 procent tot 1,2 miljard dollar.

Facebook kwam tijdens de handel opnieuw boven de 38 dollar, de koers waarvoor het bedrijf in mei vorig jaar naar de beurs werd gebracht, maar sloot er ondanks een winst van 0,7 procent toch iets onder. Een dag eerder stond het aandeel ook al kortstondig boven de introductiekoers, die sinds de beursgang niet meer was gehaald.

De euro was 1,3205 dollar waard, tegen 1,3217 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 107,73 dollar per vat. Brentolie werd 1,6 procent duurder en bracht per vat 109,37 dollar op.