Nieuws/Financieel
1073485
Financieel

De Kroes vist achter het net

Vastgoedmiljonair Eddy de Kroes kan fluiten naar de miljoenen euro’s schadevergoeding die hij eist van Staalbankiers. De bank zou hem doelbewust in een verboden beleggingsconstructie met het beursgenoteerde vastgoedfonds van Ed Maas (VHS) hebben gelokt, om hem vervolgens buiten de deur te zetten. Maar de Haagse rechtbank veegde gisteren al zijn verwijten van tafel.

Volgens de Haagse rechter heeft De Kroes zelf schuld aan het beëindigen van de relatie tussen hem en Staalbankiers, toen de bank ontdekte dat er sprake was van koersmanipulatie van het aandeel VHS. Ook heeft de bank niet zijn zorgplicht jegens de vastgoedman geschonden.

De Kroes sleepte de chique Haagse Achmea-dochter Staalbankiers vorig jaar voor de civiele rechter, nadat hij volgens zijn advocaat de dupe was geworden van een ’laakbaar opzetje tussen de bank en de heer Maas’. De Kroes kocht ruim tien jaar geleden met financiering van Staalbankiers een pakket aandelen VHS. Wat De Kroes destijds naar eigen zeggen niet wist, is dat met deze aandelen vervolgens werd gehandeld, mede in opdracht van Ed Maas, om zo de koers van het aandeel VHS te beïnvloeden. Toen beurswaakhond AFM hier lucht van kreeg, volgde aangifte bij justitie en werd een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Zowel Maas als De Kroes werd vervolgd en veroordeeld (maar recent weer vrijgesproken door de Hoge Raad). Staalbankiers kocht strafvervolging af via een justitiële schikking van vier ton.

In een civiele procedure probeert De Kroes de schade die hij hierdoor opliep te verhalen op de bank. “Mijn cliënt werd gedwongen zijn totale aandelenpakket te verkopen. Naast de enorme negatieve publiciteit liep hij daardoor zakelijk ook grote schade op”, aldus zijn advocaat Hendrik Jan Bos.

Bos kondigde gisteren direct na de uitspraak aan in hoger beroep te gaan. “De rechter leek vóór aanvang van de rechtszaak al te weten wat de uitspraak zou worden. Ze heeft totaal geen rekening gehouden met de rol van Staalbankiers en legt de schuld volledig bij mijn cliënt”, aldus de raadsman, die het vonnis afdoet als “vakantiewerk”.