Nieuws/Financieel
1073492
Financieel

Nedap ziet nog volop groeipotentie

De Nederlandsche Apparatenfabriek maakt wat de opbrengsten betreft dit jaar een pas op de plaats. Op termijn ziet het bedrijf evenwel alle ruimte voor groei. Dat zei financieel directeur Gerard Ezendam donderdag tegen AFN. Of die groei er volgend jaar al komt, durfde hij evenwel nog niet te voorspellen.

Nedap zag de omzet in de eerste jaarhelft met 2 procent afnemen tot 82 miljoen euro. Ook de nettowinst viel lager uit dan een jaar eerder, 5,1 miljoen euro tegen 6,6 miljoen euro in de eerste helft van 2012. De winstmarge bedroeg 6,2 procent, tegen 7,9 procent een jaar eerder.

De onderneming waagde, met het oog op de onzekere economische omstandigheden, zich niet aan een winstverwachting voor heel 2013. Wel voorziet zij een omzet in de tweede jaarhelft die gelijk is aan die in de tweede helft van 2012. Daarmee zou over heel 2013 sprake zijn van een stabilisatie van de inkomsten.

Tegenvallers

Ezendam erkende dat de resultaten wat onder verwachting zijn, zeker na de sterke groei van de afgelopen jaren. ,,We hebben wat tegenvallers gehad'', zei hij. ,,Meevallers ook, maar dat waren er wel wat minder.''

Hij benadrukte evenwel dat Nedap sterk posities heeft in zeer uiteenlopende markten. Dat geeft hem het vertrouwen dat er nog steeds groei inzit. Ook de marge zou dan geleidelijk moeten herstellen naar een niveau tussen de 7 en 8 procent.

Omstandigheden

Het afgelopen halfjaar waren de omstandigheden lastig in diverse markten. Nedap merkt dat sommige klanten het wat moeilijker hebben om aan financiering te komen, waardoor opdrachten worden doorgeschoven, al sprak Ezendam van ,,een licht effect''.

De bestuurder noemde als voorbeeld de Nederlandse bouw- en installatiemarkt, waarin Nedap actief is als leverancier van toegangscontrolesystemen. In de omringende landen gingen de zaken op dat vlak wel beter, voegde hij eraan toe.

Ook in de veehouderij zijn klanten afwachtend. ,,Terwijl de zaken daar helemaal niet slecht gaan'', zei Ezendam. Hij vermoedt dat dit te maken heeft met de algemene onzekerheid over de economische ontwikkelingen.