Nieuws/Financieel
1073501
Financieel

AEX naar hoogste slot van 2013

De AEX is vandaag geëindigd op zijn hoogste slotstand van 2013 tot nu toe, ondanks de flinke koersdaling van zwaargewicht Shell. Beleggers kregen steun van cijfers over de industrie en de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. De Europese Centrale Bank hield de rente vandaag onveranderd. In de AEX was het geplaagde Imtech de grote winnaar, in aanloop naar de BAVA van vrijdag.

De AEX sloot op 372,39 punten, de hoogste slotstand van het jaar tot dusverre en een stijging van 0,7% ten opzichte van het slot van woensdag. De Midkap-index ging 1,4% omhoog tot 552,09 punten.

Elders in Europa noteerden Londen, Parijs, Frankfurt en Brussel plussen van 0,9% tot 2,1%. Rond sluitingstijd in Europa noteerden de belangrijkste Amerikaanse beurzen plussen van 0,8% tot 1%. 

Rentebesluit ECB

Het rentebesluit van de ECB zorgde voor weinig verassing: de beleidsrente werd gehandhaafd op 0,5%. ,,Ik heb Draghi op de persconferentie weinig nieuws horen zeggen", reageert vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius. Rabobank-econoom Elwin de Groot noemde de persconferentie 'neutraal'. ,,Hij ging veel in op details, maar zei niet echt schokkende dingen en waakte voor teveel optimisme."

Volgens De Groot leunden de beurzen meer op macronieuws uit de VS.  andaag kwam een meevaller uit de Amertikaanse arbeidsmarkt, omdat het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen over vorige week uitkwam op 326.000: lager dan vooraf werd gewacht. Daarnaast groeide de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in juli.

Bedrijfscijferseizoen

Koen Bender (Mercurius) lijkt niet heel erg onder de indruk van het cijferseizoen tot dusverre: ,,In het bedrijfscijferseizoen hebben we toch wat tegenvallende omzetten gezien. Dit wordt echter opnieuw opgevangen met kostenbesparingen: maar dit kan niet zo door blijven gaan."

,,Ik ben sceptisch over de Europese aandelenmarkten, maar aan de andere kant: als de rente in de VS oploopt bij een afbouw van de monetaire stimulering door de Fed, moeten beleggers een andere bestemming voor een deel van hun geld zoeken. Ik zie weinig aantrekkelijke alternatieven buiten aandelen", aldus Bender.

Fed-besluit

Handelaar Laurens Maartens (Saxo Bank) verbaasde zich over het nieuws met betrekking tot de Federal Reserve, van gisteren. De Amerikaanse centrale bank gaf aan voorlopig zijn huidige stimuleringsbeleid te handhaven. ,,Macrocijfers uit de VS geven wat mij betreft toch echt aanleiding om een tandje terug te gaan schakelen", zegt Maartens. ,,Voorlopig is er nu munitie voor de aandelenkoersen om te gaan stijgen."

Imtech grote winnaar

Bij de hoofdfondsen was Imtech de grote winnaar met een plus van 8,7% op €1,98. De koers van de technisch dienstverlener vond gister aan het eind van de middag de weg omhoog. Mogelijk had daarmee te maken dat analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen tegenover RTL Z stelde dat de beurskoers van Imtech in één tot anderhalf jaar kan verdubbelen.

Gemalto boekte een winst van 7,1% op €84,21. Het concern gaat samenwerken met de specialist in draadloze netwerkverbindingen Kore.

KPN sloot 5,2% in de plus op €2,08. De Zwitserse bank UBS verhoogde het advies voor het telecombedrijf naar 'kopen'.

Aan de andere kant was Royal Dutch Shell, een relatief zwaarwegend fonds, de rode lantaarndrager met een verlies van 4,6% op €24,43. Het concern heeft in het tweede kwartaal veel minder winst geboekt dan een jaar eerder.

ArcelorMittal daalde 3,7% op €9,53. Het staalconcern heeft zijn verwachting voor het bedrijfsresultaat voor heel 2013 verlaagd, onder druk van een zwakker dan verwachte vraag.

Aperam in trek

In de Midkap nam Aperam de leiding met een winst van 6,8% op €9,91. Beleggers reageerden positief op de kwartaalresultaten die het bedrijf een dag eerder nabeurs publiceerde.

Arcadis volgde met een plus van 4,8% op €20,44 na een adviesverhoging door de Belgische bank KBC. Het aandeel ging een dag eerder nog hard onderuit.

Vastned kon 4,7% bijschrijven op €33,53. Zakenbank Berenberg start met het volgen van het vastgoedconcern met een 'koopadvies' en een koerdoel van €39.

TomTom noteerde een plus van 2,7% op €4,50. Het concern koopt de Spaanse aanbieder van verkeersmanagementdiensten Coordina.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak