Nieuws/Financieel
1073530
Financieel

Rajoy ontkent ook in het parlement

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag ook in het parlement ontkend illegaal geld te hebben gekregen uit een geheim partijfonds. Rajoy moest zich donderdag verantwoorden voor het Congres van Afgevaardigden in Madrid. Hij noemde de beschuldigingen „nep” en „vals“ en ontkende dat er bij zijn partij een zwarte kas werd gehouden.

Spil in het schandaal binnen Rajoy's partij Partido Popular is voormalig penningmeester Luis Barcenas. Die heeft verklaard dat hij voor de partij een illegaal fonds heeft beheerd waar onder anderen bouwmagnaten geld in stortten. Uit het fonds zouden politici zijn betaald, onder wie Rajoy. „De volkspartij had geen dubbele boekhouding”, verklaarde Rajoy. „Ik heb mijn inkomen altijd bekendgemaakt.”

Rajoy verklaarde donderdag dat hij zich heeft vergist in de voormalige penningmeester en dat hij hem niet had moeten vertrouwen. Hij gaf met zijn verklaring aan dat hij niets van de fraude afwist. De premier benoemde de penningmeester zelf in 2008 omdat hij dacht dat deze het verdiende. „Ik had het mis”, zegt hij nu.

Barcenas zit sinds eind juni vast op verdenking van omkoping, belastingontduiking en witwassen. Hij zou op buitenlandse rekeningen 48,2 miljoen euro hebben verstopt.