Nieuws/Financieel
1073569
Financieel

Steun WTI door lagere voorraden

De prijs van WTI ruwe olie is flink opgeveerd na de correctie aan het einde van juli. Die maand werd niettemin afgesloten met een winst van bijna 9%. Daarmee werd WTI afgelopen maand een van de beste performers onder de grondstoffen, samen met benzine, die gedreven werd door vraag van automobilisten in het zomerseizoen waarin traditioneel veel wordt gereden.

Die rally was een reactie op opnieuw een aanzienlijke daling van de voorraden in de voorraadtanks in Cushing, Oklahoma. Nationaal gezien stegen de voorraden ruwe olie in Amerika juist met 0,4 miljoen vaten, terwijl gerekend was op een daling met 2,4 miljoen. Maar opnieuw bevestigde de daling met bijna 2 miljoen vaten in Cushing het feit dat het overaanbod aan het opdrogen is, waarmee steun wordt gegeven aan de prijs van WTI.

In bijna één maand daalden de voorraden in Cushing met 15% tot 42 miljoen vaten. Terwijl de focus blijft gericht op dit fenomeen ondervindt WTI nog steeds relatieve steun ten opzichte van Brent, wat resulteert5 in een verkleining van de premie van Brent op WTI.

 

 Afgezien van bovenstaande geven ook de Amerikaanse BNP-cijfers - die gisteren werden gepubliceerd - steun. De bijeenkomst van het Federal Open market Committee liet ook een vriendelijker toon horen, terwijl de Chinese productiecijfers sterker bleken te zijn dan was verwacht.

Technisch gezien is WTI voor levering in september afgeketst op het 38,2% retracement niveau van de juni/juli rally en stevent momenteel af op 106,54. Een doorbraak hierboven zou een signaal kunnen zijn voor een terugkeer naar een nieuw jaarrecord.

 

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.