Nieuws/Financieel
1073612
Financieel

Geboycotte wodka is niet Russisch

Homobars in de Verenigde Staten weigeren Russische wodka te verkopen vanwege de anti-homowetten in Rusland, maar wat blijkt: de wodka die zij boycotten is niet Russisch.

Columnist Dan Savage, die de boycot aanzwengelde in zijn artikel ’Why i’m boycotting Russian vodka’, gebruikte op Twitter de hashtag #DumpStoli. Daarmee verwijst hij naar het populaire wodkamerk Stolichnaya.

Maar Stolichnaya is helemaal niet Russisch, tenminste een deel ervan niet. De wodka voor de Russische markt wordt geproduceerd door het Russische staatsbedrijf FKP Soyuzplodoimport. Het in Luxemburg gevestigde SPI Group produceert Stolichnaya voor honderd andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada.

Val Mendeleev, ceo van SPI vindt de Stoli- boycot dan ook totaal onredelijk. ”Wij steunen de homobeweging”, liet hij Bloomberg Businessweek weten. De website en Facebook-pagina van Stoli zijn in regenboogkleuren gehuld. In 2006 produceerde het bedrijf zelfs een documentaire genaamd ’Stories From Queer America’. Daarbij organiseert het sinds 9 juli het evenement ’The most original Stoli Guy’. ”Homogemeenschap is een belangrijke doelgroep voor ons”, zegt Mendeleev.

Bovendien bakkeleit SPI sinds de oprichting in 1997 met Rusland over de merkrechten van Stolichnaya. ”We staan op gespannen voet met de Russische overheid en willen niet geassocieerd worden met haar beschamende anti-homobeleid en het daaruit voortvloeiende geweld", aldus de ceo.