Nieuws/Financieel
1073644
Financieel

Spaans staatsbedrijf koopt luchthaven Luton

Het Spaanse AENA en de internationale investeringsmaatschappij Axa Private Equity worden eigenaar van het Britse vliegveld London Luton Airport. Ze kopen de luchthaven van Abertis Instraestructuras, eveneens een Spaanse onderneming, voor 394,4 miljoen pond (453 miljoen euro).

AENA, eigendom van de Spaanse staat, heeft zijn hoofdkwartier in Madrid en exploiteert 46 vliegvelden in Spanje, inclusief Madrid en Barcelona. Het wordt voor 51 procent eigenaar van Luton. Het resterende belang komt in handen van Axa, dat opereert vanuit Parijs. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten, maakten de partijen donderdag in een gezamenlijke verklaring bekend.

AENA is van plan Luton verder uit te breiden, liet topman José Manuel Vargas weten. De overname past volgens hem in het streven van de Spaanse staatsonderneming om een actieve rol te spelen in de consolidatieslag die wereldwijd in de sector aan de gang is.

Luton verwerkte in 2012 9,6 miljoen passagiers en is - als de overname definitief wordt bezegeld - daarmee de op vier na grootste luchthaven die AENA exploiteert. AENA bekostigt de overname voor een deel door het verkopen van minderheidsbelangen in internationale luchthavens.