Nieuws/Financieel
1073664
Financieel

Ruim kwart minder winst voor GDF Suez

Het Franse energieconcern GDF Suez heeft de winst afgelopen half jaar met meer dan een kwart zien kelderen. Het nutsbedrijf ziet voorlopig geen herstel in de malaise op de Europese energiemarkt, maakte GDF Suez donderdag bekend.

De nettowinst over de afgelopen zes maanden bedroeg 1,73 miljard euro, 26 procent minder dan GDF Suez in de eerste helft van 2012 bijschreef. De omzet daalde met 1,5 procent tot 42,6 miljard euro.

GDF Suez heeft vooral last van de lagere vraag naar gasopgewekte energie, waardoor veel centrales minder uren gedraaid hebben dan de capaciteit toelaat. In België werden afgelopen half jaar daarnaast twee nucleaire reactors tijdelijk stilgezet in verband met veiligheidsinspecties.

Afschrijven

In 2012 moest GDF Suez ook al flink afschrijven op zijn Europese onderdelen. Dit leidde toen tot meer dan een halvering van de jaarwinst.

Het energieconcern handhaaft niettemin zijn doelstellingen voor het hele jaar. GDF Suez rekent voor 2013 op een nettowinst tussen de 3,1 miljard en 3,5 miljard euro. De onderneming probeert minder afhankelijk te zijn van de Europese markt door uit te breiden in Azië, Latijns Amerika en het Midden-Oosten.