Nieuws/Financieel
1073675
Financieel

Fed non event

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, onthield zich gisteren van nieuwe inzichten en openheid over de tijd en mate in het terugschalen van haar $ 85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma. De Fed verklaring was een non event. De Fed time table van het QE afbouwschema is bekend maar nog niet publiek. Het zal geen ad hoc beslissing zijn.

Het is een absolute waarheid dat de macro economische data vanuit Amerika verbeteren, zoals gisteren de beter dan verwachte eerste raming over het tweede kwartaal van het GDP en de zeer sterke ADP arbeidsdata. Het QE afbouwschema komt steeds nader maar Bernanke cs. zijn zeer geschrokken van de marktreactie na de mei Fed vergadering toen eerste signalen werden gegeven over terugschalen. Door er nu veel en vaak over te praten dat het gaat gebeuren, probeert de Fed de marktreactie op het onvermijdelijke afbouwen af te zwakken.

De marktverwachting over de Fed vergadering was dat mogelijk de aankondiging zou komen van het aanstaande afscheid van huidig Fed voorzitter Bernanke. En mogelijk dan ook een aankondiging van zijn opvolger. Geen enkel woord in de begeleidende verklaring over de huidige en toekomstige Fed voorzitter. President Obama heeft afgelopen dinsdag verklaard binnen 2 maanden een opvolger aan te wijzen.

En daar houden we ons dan maar aan. President Obama heeft naar mijn mening een duidelijke voorkeur voor Larry Summers maar ondervindt in de markt en bij Democratische Senatoren toch de nodige tegenstand op deze kandidaat doordat Summers als een hardliner wordt ervaren die mogelijk het huidige QE programma versneld zal afbouwen.  En dat is tegen het zere been van het grote geld.

De markt wil voortzetting van het huidige Fed beleid, dus Janet Yellen. President Obama wil Larry Summers, want er moet  verandering plaatshebben bij de Fed. Dus even uitstel van de gisteren bedachte aankondiging, de markt moet nog wat meer worden bewerkt om Summers te kunnen benoemen.

Achter de schermen is natuurlijk allang bekend wie huidig Fed voorzitter Bernanke zal opvolgen. Het is puur een kwestie van het juiste moment kiezen.  In augustus is het grootste deel van het Congres met vakantie en kan een benoeming worden verwacht naar mijn mening. ik blijf de mening dat Larry Summers de nieuwe Fed voorzitter zal worden.

De Fed verklaring blonk uit in gematigdheid waarbij geen enkele nieuwe inzichten werden gegeven. Absoluut geen nadere fijn afstemming met de markt over toekomstig te voeren en verwachten monetaire beleidspolitiek. Een herhaling van zetten van de Fed door de verklaring dat het de obligatie opkopen zal vervolgen totdat de arbeidsmarkt vooruitzichten beduidend zijn verbeterd.

De Fed gaf weer de verklaring om de rente onveranderd te houden op de huidige stand van 0 tot 0,25 procent zolang het werkloosheidspercentage boven de 6,5 procent blijft en de inflatie vooruitzichten voor 1 tot 2 jaar niet de 2,5 procent te boven gaan. De Fed stelt wel dataanhoudend lage inflatie de economische groei kan hinderen. Voor de rest niets nieuws, een non event.

Alle ogen van de markt zullen vandaag worden gericht op de rentebesluiten en begeleidende verklaringen van de BoE en de ECB. Wat is de toon en de lichaamstaal van ECB president Draghi? Natuurlijk zal hij het accommoderende monetaire beleid willen vervolgen maar weet hij ook nu weer de markt met de juiste woorden te bespelen. Waarschijnlijk is de afspraak met Kanselier Merkel van Duitsland om een zo gematigd mogelijke speech te houden waardoor er weinig marktreactie zal volgen. Eerst moeten de Duitse verkiezingen op 22 september plaatshebben waarvoor absoluut geen hommeles in de eurozone mag uitbreken. Beleggers zijn in slaap gesusd en de grote eurozone problemen mogen weer op de agenda komen na 22 september als Kanselier Merkel is herkozen.

Vanochtend vroeg werd vanuit China de inkoopmanagerindex uit de belangrijke verwerkende industrie gepubliceerd die onverwacht was gestegen tot een stand van 50,3, wat weer op groei duidt van de Chinese industriële sector. De marktverwachting was een daling tot een stand van 49,8 van de stand van 50,1 over de maand juni. De HSBC prelimenary PMI publiceerde zijn eigen data over de Chinese industriële sector met een daling tot 47,7 over de maand juli ten opzichte van 48,3 over juni.

Bijzonder apart, de Chinese overheid ziet groei terwijl het niet kleine HSBC andere inzichten heeft. De Chinese beurzen stijgen wel in reactie en stuwen de Amerikaanse futures weer beduidend hoger. De Europese opening wordt dan ook licht hoger verwacht in plaats van de bedachte daling in reactie op het slot van Wall Street. Het wordt weer een belangrijke dag met de ECB.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.