Nieuws/Financieel
1073716
Financieel

Shell laat beleggers schrikken

Shell heeft beleggers donderdag schrik aangejaagd met een veel lagere winst over het afgelopen kwartaal dan verwacht. In het eerste halfuur van de beurshandel stond het aandeel Shell onderaan de AEX-index met een verlies van 4 procent.

Shell rapporteerde eerder op de dag een ccs-winst exclusief bijzondere posten van 4,6 miljard dollar. ,,Dat was even schrikken'', stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen. Hij wees erop dat de gemiddelde verwachting in de markten ruim 1 miljard dollar hoger lag.

Analist Quirijn Mulder van ING gaf aan dat de onderliggende resultaten ,,redelijk'' waren. Met 12 miljard dollar was de kasstroom volgens hem ,,sterk''. Hij blijft positief over het bedrijf en handhaafde zijn koopadvies.

Hoge kosten

Volgens Versteeg kampte Shell net zoals in het eerste kwartaal met hoge kosten. ,,En daarnaast wordt Nigeria echt een probleem. Daar verliezen ze scheepsladingen olie per dag, er moet wat dat betreft iets gebeuren.''

De financiële positie van het olie- en gasconcern blijft sterk, volgens Versteeg. Hij wees op de kasstrooom, die met ,,slechts'' 6 procent zakte, en op de goede schuldpositie.

Shell noteerde donderdag om 9.30 uur 4,6 procent in de min op 24,42 euro.