Nieuws/Financieel
1073904875
Financieel

Verdeeld slot Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag verdeeld gesloten. Beleggers waren voorzichtig optimistisch gestemd over ontwikkelingen aan het handelsfront. Ook kwamen er sterke cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Zwaargewicht Apple stond echter onder druk na een negatief analistenrapport.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 27.219,52 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,1 procent tot 3007,39 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,2 procent tot 8176,72 punten.

Na de rentestap van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag wordt ook in de Verenigde Staten gerekend op een nieuwe renteverlaging door de Amerikaanse koepel van centrale banken. De Federal Reserve vergadert volgende week over zijn monetaire beleid.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump liet weten open te staan voor een tijdelijke handelsdeal met China. Daarbij kunnen nieuwe importtarieven worden uitgesteld en bestaande heffingen mogelijk zelfs worden geschrapt. Verder liet het Chinese ministerie van Handel weten binnenkort Chinese bedrijven aan te moedigen om Amerikaanse landbouwproducten als soja en varkensvlees te kopen. Dat zou een handreiking zijn voordat volgende maand weer wordt onderhandeld over handel.

De detailhandelsverkopen in de VS stegen in augustus sterker dan verwacht. De Universiteit van Michigan kwam nog met een voorlopige raming over het consumentenvertrouwen in september. Die steeg na in augustus nog naar het laagste niveau in drie jaar te zijn gezakt.

Apple

Apple leverde 1,9 procent in. Een analist van Goldman Sachs concludeerde dat Apple's nieuwe tv-dienst op het resultaat zal drukken. Het aandeel herstelde een beetje nadat Apple dat weersprak.

Elektriciteitsbedrijf PG&E bereikte een akkoord over de betaling van 11 miljard dollar om schade door bosbranden te schikken. De bosbranden in de Amerikaanse staat Californië ontstonden door apparatuur van PG&E, dat door de kwestie in de financiële problemen raakte. PG&E steeg bijna 11 procent na het akkoord.

Broadcom

Broadcom zakte 3,4 procent. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal, maar de nettowinst daalde. De chipfabrikant hield vast aan zijn omzetverwachting voor het gehele boekjaar. In juni werd de omzetprognose neerwaarts bijgesteld.

De euro was 1,1076 dollar waard, tegen 1,1075 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 54,94 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 60,26 dollar per vat.