Nieuws/Financieel
1074607
Financieel

Column: Rente nog lang laag

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën) en ECB-topman Mario Draghi

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën) en ECB-topman Mario Draghi

De lage rente is weliswaar voor veel mensen en ondernemingen met schulden een zegen, maar voor een grote groep spaarders juist een vloek. Bij de bank op de hoek kun je goedkoop een 10- of 20-jarige hypotheek afsluiten, maar als je spaargeld hebt, word je met een kluitje in het riet gestuurd. Het lage-rente-beleid van de centrale banken om de economie en beurzen te ondersteunen heeft effect. Maar is het einde van die lage rente in zicht? En zo ja, moeten we ons daar als belegger tegen wapenen?

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën) en ECB-topman Mario Draghi

De Nederlandse minister Wopke Hoekstra (Financiën) en ECB-topman Mario Draghi

Nu het beter gaat met de economische groei wereldwijd en daardoor het consumenten- en ondernemersvertrouwen stijgt en de werkgelegenheid flink aantrekt, zou je denken dat het voor Mario Draghi tijd wordt om de rente te verhogen. Een langdurige kunstmatig lage rente kan immers tot zeepbellen leiden op de beurs. Ook zou de ECB een nieuwe voorraad rentemunitie kunnen gebruiken. Nu rijdt ze als het ware rond zonder reserveband. Mocht de economische groei een klapband krijgen, dan kan de ECB het rentewapen niet inzetten om ons veilig naar huis te loodsen. Reden te meer om de rente te verhogen.

Yellen met stropdas

Maar zo ver is het nog (lang) niet. De Verenigde Staten hebben de eerste renteverhogingen al gezien, maar Trump heeft niet voor niets Jerome Powell benoemd als nieuwe voorzitter van de Fed. Hoewel Trump in zijn verkiezingsstrijd nog forse kritiek had op Yellen prijst hij haar en haar lage-rente-beleid nu. Nu hij als president nog weinig voor elkaar heeft gekregen, roemt hij steeds vaker de onder zijn bewind stijgende aandelenkoersen. Een lage rente komt hem goed uit. Vandaar dat Powell, die ook wel ‘Janet Yellen met een stropdas’ wordt genoemd, als opvolger is voorgedragen. Hiermee krijgt Trump een Fed-voorzitter die voorstander is van het schrappen van de strenge regels voor de grootbanken én iemand die de rente niet al te snel zal verhogen. Het is koren op de molen van Wall Street. Naast het voordragen van de voorzitter mag Trump overigens nog op vier van de zeven andere stoeltjes zijn ‘stromannen’ zetten. Hiermee lijkt een niet al te fors stijgende verzekerd.

In Europe verkondigt de ECB (nog) een ander geluid. We zijn inmiddels zover dat het huidige opkoopprogramma in het nieuwe jaar gehalveerd voor een termijn van 9 maanden gehalveerd wordt. Er is echter geen definitieve einddatum op geplakt en Draghi blijft erop hameren dat de rente voorlopig niet wordt verhoogd. De markt verwacht dat de Europese rente op z’n vroegst in 2019 omhoog gaat. Analisten zien de rente in 2023 nog steeds onder de 1 procent. Het verhogen van de rente zou de euro sterker maken en daardoor is de ECB voorzichtig. Te snel verhogen doet de economische groei deels teniet, waardoor er weer extra stimuleringsmaatregelen nodig zouden kunnen zijn. Het blijft schipperen.

Spaarzaam volk

Daarnaast zijn er andere ontwikkelingen die een snel oplopende rente in de weg staan. Zo ziet Joachim Fels, de hoofdeconoom van Pimco, drie belangrijke trends voor een structureel lagere rente. Allereerst de vergrijzing die tot meer sparen leidt. Hoe ouder we worden, hoe meer zekerheid we immers wensen omtrent onze oude dag. Hij voorziet dat deze spaargolf minimaal tien jaar aanhoudt voor de opgebouwde reserves door de dan gepensioneerden worden aangesproken.

Daarnaast zorgen technologische ontwikkelingen ervoor dat we minder kapitaal nodig hebben. Voor het ‘slaan’ van een nieuwe munt hoeven we de Rijksmunt niet meer in te schakelen. De rekenkracht van een computer volstaat voor het mijnen van een Bitcoin. Of wat te denken van een bedrijf als Airbnb. Uit het ‘niets’ heeft men ervoor gezorgd dat er miljoenen voor de verhuur beschikbare kamers en vakantiewoningen op de markt zijn gekomen, zonder dat er een muur extra is gemetseld.

Ook is in de opkomende markten een grote groep consumenten steeds welvarender. Onder hen neemt de vraag naar veilige beleggingen toe en dan komt men vaak toch uit bij ‘onze’ westerse staatsobligaties.

Wijs gebruik

Voorlopig lijkt het er dan ook op dat de rente nog lang laag blijft. Er is een nieuwe ‘normaal’ in aantocht. De kleine opwaartse rentestapjes hoeven het verder stijgen van de beurzen niet in de weg te staan. Daarnaast is er door beleggers aardig op die mogelijke renteverhoging voorgesorteerd. Voor een schokgolf hoeven we mijns inziens niet te vrezen en het radicaal omgooien van je portefeuille, bijvoorbeeld meer financials en minder dividendaandelen, lijkt een zinloze exercitie. Ik hamer niet voor niets altijd op een goede spreiding van je vermogen. Wat voor centrale bankiers het rentewapen is, is het gezonde verstand voor beleggers. Gebruik het met wijsheid.

Martine Hafkamp is vermogensbeheerder bij Fintessa.