Nieuws/Financieel
1074915171
Financieel

Verliesdag voor beurs door viruszorgen

De AEX is maandag lager gesloten. Beleggers begonnen zich wat zorgen te maken over de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen. NN ging aan kop, terwijl ASMI onderin belandde.

De AEX sloot 0,5% lager op 565,1 punten. De AMX zakte 0,9% naar 751,9 punten.

De meeste Europese beurzen liepen iets meer schade op. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 verloren respectievelijk 0,7%, 0,6% en 0,6%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stond de Dow Jones-index vlak en had de Nasdaq-index 0,4% gewonnen.

Beleggers maakten zich enigszins zorgen over het toegenomen aantal nieuwe besmettingen in de VS en Brazilië. Wereldwijd is de grens van 9 miljoen geregistreerde besmettingen bereikt, waarvan een kwart zich in de VS bevindt. Ook in Duitsland verspreidde het virus zich afgelopen weekend sneller.

Hoofd Beleggingsstrategie Ralph Wessels van ABN Amro benadrukt dat beleggers niet alleen weinig oog hebben voor het risico van een nieuwe besmettingsgolf. „De schermutselingen in India en China worden genegeerd. De beurs legt bovendien de massale demonstraties tegen racisme evenals die uit de onvrede met de coronamaatregelen naast zich neer.”

Ook om andere redenen is Wessels voorzichtig over de aandelenmarkten. „De waarderingen zijn sterk opgelopen en wie kijkt naar standen van de VIX (angstbarometer, red.) ziet dat over een paar maanden lagere beurzen worden ingeprijsd. Ook het grote enthousiasme bij particuliere beleggers maakt me een beetje huiverig. Het aantal zoekopdrachten bij Google naar day trading en call options is bizar hoog.”

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger maakt zich wat minder zorgen over de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen. „Het is gelokaliseerd in enkele zuidelijke staten van de VS en in Brazilië. Alsook in enkele plaatsen in Europa. De besmettingsgevallen kunnen dus gemakkelijk opgespoord worden. Daarmee wil ik het gevaar van het virus overigens niet bagatelliseren.”

Na de rally van de afgelopen maanden is Stroeve & Lemberger wel iets voorzichtiger geworden over aandelen. „Daarbinnen blijven we positief over technologiebedrijven.”

In de AEX eindigden door het Apple-nieuws de toeleveranciers aan de chipsector ASMI en ASMI met minnen van 2,3% respectievelijk 1,4% onderin. Heineken zakte 2,1% en voedingsmiddelenproducent Unilever verloor 2%.

ABN Amro zakte 0,9%, terwijl ING 0,9% won. Beide banken behoren tot de grootste kredietverstrekkers aan Wirecard. De Duitse concurrent van Adyen meldde dat de op de balans getoonde €1,9 miljard aan liquide middelen niet bestaan.

Staalmaker ArcelorMittal (-0,1%) overweegt volgens de Financial Times verkoop van een deel van zijn ijzerertsactiviteiten in Canada om de schuld te verlagen.

NN Group won 1,7%. De verzekeraar organiseert woensdag een Capital Markets Day voor analisten en beleggers, waarin de ideeën van de activistische aandeelhouder Elliott ongetwijfeld aan bod zullen komen.

Techinvesteerder Prosus en Ahold Delhaize volgden met winsten van 1,9% respectievelijk 1,3%.

Betalingsdienstverlener Adyen zette zijn recordreeks voort met een winst van 0,7%.

Uitzender Randstad pakte er 0,5% bij, na een adviesverhoging door Credit Suisse van verkopen naar houden.

Bij de middelgrote fondsen eindigde Air France KLM met een min van 4,5% onderaan. Frankrijk kondigde aan treinen als alternatief voor lokale vluchten inzetten. Premier Rutte overlegt dinsdag met de Franse president Macron over een steunprogramma voor de eurozone, en ook over Air France KLM, meldde De Telegraaf.

Financieel dienstverlener Intertrust ging met een winst van 1,9% aan de leiding. Handelshuis Flow Traders volgde met een plus van 1,2%.

Grandvision eindigde 0,2% hoger nadat de optiekketen €400 miljoen extra financiering van vijf banken had aangetrokken.

De in de AScX opgenomen funderingsspecialist Sif klom 8,4% in reactie op de aanbeveling door portfoliomanager Etienne Platte van het Antaurus Europe Fund bij Business Class.

Meer relevant financieel nieuws? Iedere ochtend gratis in je mail: schrijf je hier in.