Nieuws/Financieel
1076750095
Financieel

Dikke winst voor Damrak

De AEX sloot donderdag boven 570 punten. Een sterk meevallende Amerikaanse banencijfer gaf ’s middags optimisme. Bemoedigende testresultaten van een mogelijk coronavaccin zorgden daarvoor al voor optimisme. Aandelen ABN Amro, ING en ArcelorMittal domineerden bovenin de AEX. Bouwbedrijf BAM sloot diep in het rood in de Midkap na een nieuwe winstwaarschuwing.

De AEX eindigde 1,4% hoger op 570,75 punten. De AMX noteerde toen 1,2% hoger bij 765,58 punten.

De FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 1,6%, 3,1% en 2,8%.

Analisten voorzagen 3 miljoen nieuwe banen. Het werden er in juni 4,8 miljoen. De werkloosheid daalde tot 11,1%.

De Dow Jones-index won bij opening 400 punten. Het aandeel Tesla steeg hier met 9%.

Positieve beweging

,,We beginnen steeds meer signalen van V-vormig herstel te krijgen. Deze nieuwste arbeidsmarktcijfers zijn, na de fikse bijstelling van het ADP-banenrapport, toch hoopgevend”, zegt hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot.

,,Al zijn de bandbreedtes van de verwachtingen groot - er kunnen een paar vrachtwagens tussen - alle prognoses gaan nu wel dezelfde positieve richting uit”, zegt Aben. ,,Maar het is geen gelopen race, met een viruscijfer van nog eens 52.000 besmettingen op een dag.”

Maar er kan een optelsom van positieve berichten komen: betere banencijfers, zicht op een vaccin en binnen twee weken bijvoorbeeld een Europees bestelfonds, zegt Aben.

,,Dan zitten er in het financiële sector forse herstelmogelijkheden, en Europese aandelen doen het dan beter dan Amerikaanse aandelen”, aldus de econoom die dan een ommekeer voorziet. „Dan kunnen financiële waarden het overnemen van de goed presterende techaandelen.”

De euro zakte een fractie aan bij $1,13. Brentolie werd 1,9% duurder.

Coronavaccin

Een nieuw dagrecord aan besmettingen van 50.000 Amerikanen drukt op het sentiment. Het bericht dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech een positieve test met hun coronavaccin hebben uitgevoerd, zorgden nog altijd voor optimisme.

,,Het herstel van de inkoopmanagersindices in de eurozone bevestigde het beeld dat we het ergste economische leed van de coronacrisis hebben gehad”, aldus ING-analist Simon Wiersma.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sloot staalmaker ArcelorMittal (+5,5%) bovenaan met financiële instellingen ING (+4,3%) en ABN (+4,6%). Beide kregen een koersdoelverhogingen van de Britse bank HSBC. Tegelijkertijd meldde de ECB fusies en overnames in de bankensector te steunen.

Uitzender Randstad steeg 2,6% in reactie op het Amerikaanse banencijfer.

Verzekeraars als Aegon (+3,4%), NN (+2,4%) en ASR (+1,8%) bleven overeind, ondanks de waarschuwing van kredietverzekeraar Moody’s over de afnemende renteinkomsten van de sector.

Betalingsverwerker Adyen pluste met 1,8% bij de slotbel, na het bereiken van een nieuwe top, na een koersdoelverhoging tot €1495 door de Amerikaanse zakenbank Jefferies.

Ahold Delhaize pakte er 1% bij. De supermarktketen zou interesse hebben in Hema.

Unilever won 2,1%. De Britse belastingdienst claimt €141 miljoen van het voedingsmiddelenconcern.

Heineken werd 1,2% duurder. Het werd door JPMorgan van de kooplijst gehaald. De Amerikaanse bank verlaagde zijn koersdoel naar €80. De Duitse zakenbank Berenberg zag vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen juist aanleiding het koersdoel tot €106 te verhogen en het koopadvies te herhalen.

Chiptoeleverancier ASMI daalde met 1,1% het meest in de AEX.

Bij de middelgrote fondsen ging kabel- en telecombedrijf Altice Europe met een plus van 5,4% aan kop.

Air France KLM pakte er 2,4% bij. Basic-Fit sterkte 1,5% aan, volgend op een koersdoelverhoging tot €30,50 door ING bij een herhaald koopadvies.

BAM zakte uiteindelijk 13,1%. De bouwer verwacht in de eerste jaarhelft een aanzienlijk verlies te lijden en kondigde de afbouw van BAM International aan.

Smallcap TomTom won 3,9%. Ford gaat verkeersinformatie van de navigatiespecialist afnemen.

Alfen daalde 0,6%. ABN Amro heeft de laadpalenleverancier van zijn kooplijst gehaald. Avantium werd 11,5% meer waard.

Fastned klom op de lokale markt 1,7%. De uitbater van snellaadstations heeft een bod uitgebracht op het snellaadnetwerk van MisterGreen.

Wil je weten hoe je je als belegger in deze grillige tijden kunt beschermen? Meld je dan aan voor het gratis online seminar dat vanavond om 20.00 uur begint.