Financieel/Stan Huygens Journaal
1077870998
Stan Huygens Journaal

Van hobbyist tot levensreddende techniek-ondernemer

Medische miljoenenslag

Richard Meester

Richard Meester

Het is een succesverhaal uit een jongensboek. Vijftien jaar geleden bouwde ondernemer Richard Meester (47) uit Wieringermeer zijn eerste camera. Hij werd specialist in levensreddende apparatuur, waarmee kankercellen worden opgespoord die mensen niet kunnen zien. Deze maand verkoopt hij zijn bedrijf Quest voor €56 miljoen aan de Japanse gigant Olympus.

Richard Meester

Richard Meester

,,In mijn studietijd begon ik met de verkoop van floppy’s”, kijkt hij terug op zijn opleiding robotica en informatica. ,,Even heb ik voor een baas gewerkt, maar ik ben een eigenwijs iemand: ik vind dat ik het zelf anders kan, of beter...”, zegt hij lachend. ,,Mijn hobby was altijd techniek.” Op de spreekwoordelijke zolderkamer begon hij zijn eigen bedrijfje.

Na de bouw van de eerste camera, ontwikkelde hij ook de software erbij. ,,In 2010 begon ik met een medische camera.” Deze kanker-verklikker kreeg meerdere sensoren op één lens: ,,Het levert mooie kleurenplaatjes op. Met behulp van contrastvloeistoffen kunnen we nu kankercellen signaleren, die een CT-scan niet kan zien.”

Meester is blij dat zijn 35 medewerkers 35.000 Olympus-collega’s erbij krijgen: ,,Schaalvergroting is in mijn ogen de enige manier om nieuwe techniek succesvol te integreren.” Zijn apparatuur is weliswaar al enkele jaren in gebruik in bijna alle Nederlandse academische ziekenhuizen, maar het onderzoek naar verdere mogelijkheden gaat voort.

,,Van de koopsom van €56 miljoen blijft na aftrek van schulden €50 miljoen over”, legt de technische ondernemer nog uit. En zelf is hij goed voor 76 procent van de aandelen. ,,Maar ik blijf komende jaren gewoon verder werken in dezelfde rol, die ik al had”, klinkt het nuchter. ,,Met deze techniek moeten nog veel meer patiënten kunnen worden geholpen.”