Nieuws/Financieel
1078081056
Financieel

Hoekstra: Nederlanders geven gespaarde miljarden zo weer uit

DEN HAAG - Een groot deel van het geld dat Nederlanders door de lockdowns hebben opgepot, wordt zo weer in de economie gestopt. Dat verwacht minister Wopke Hoekstra van Financiën.

De Nederlandsche Bank (DNB) meldde vrijdag dat Nederlanders afgelopen jaar 42 miljard euro hebben gespaard, twee keer zoveel als het jaar ervoor.

Met dat geld staan veel Nederlanders ’te trappelen’ om de kroeg in te duiken of te shoppen, verwacht de schatkistbewaarder. „En je ziet met die enorme hoeveelheid geld die Nederlanders gespaard hebben, dat het heel waarschijnlijk is, dat mensen dat ook weer willen uitgeven.”

Dat zal ook weer een zwengel geven aan de economie, die op die manier „gekickstart” wordt, denkt Hoekstra. Het is volgens hem belangrijk dat mensen „hun financiën op een verstandige manier vormgeven en ook zorgen dat ze schulden aflossen.”

Maar na een jaar van sparen, is het volgens de bewindsman ook logisch dat „veel mensen niet kunnen wachten om het normale leven weer op te pakken” en daarbij juist de knip trekken.