Nieuws/Financieel
1079579
Financieel

Forse winstspurt ABN Amro

Voorzitter van de raad van bestuur Kees van Dijkhuizen.

Voorzitter van de raad van bestuur Kees van Dijkhuizen.

ABN AMRO heeft de winst in het derde kwartaal flink opgevoerd. De bank profiteerde van het verder aantrekken van de Nederlandse economie.

Voorzitter van de raad van bestuur Kees van Dijkhuizen.

Voorzitter van de raad van bestuur Kees van Dijkhuizen.

Daardoor bleven de kredietvoorzieningen laag en werden goede zaken gedaan met onder meer hypotheken en leningen aan het mkb. Ook zijn de kosten bij het financiële concern stevig gedaald door doorgevoerde besparingen.

Onder de streep hield ABN AMRO 673 miljoen euro over. De nettowinst kwam daarmee 11 procent hoger uit dan een jaar eerder. Het operationele resultaat dikte met 8 procent aan tot 914 miljoen euro en de totale operationele lasten zakten met 12 procent tot 1,2 miljard euro.

Daling baten

Topman Kees van Dijkhuizen wijst erop dat de belangrijkste kredietportefeuilles bleven groeien bij constante wisselkoersen. De operationele baten lieten wel een beperkte daling zien. Maar dat is volgens hem onder meer het gevolg van de verkoop van activiteiten in Azië en lagere tarieven bij enkele diensten.

Voor slechte leningen en andere vorderingen werd in totaal 5 miljoen euro opzij gezet. In het derde kwartaal vorig jaar bedroeg die voorzieningenpost nog 23 miljoen euro. Verder behield de bank naar eigen zeggen een sterke kapitaalpositie. De belangrijke CET1-ratio, die dat weergeeft, kwam uit op 17,6 procent.

Extra provisie

ABN AMRO plukte wat betreft kosten vooral de vruchten van verbeteringen op het gebied van digitalisering. Ook werkt de bank, zoals eerder aangekondigd, bij verschillende onderdelen aan het terugbrengen van zijn personeelsbestand. Het financiële concern verwacht in verband met deze herstructureringen in het vierde kwartaal nog een extra provisie te moeten nemen tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro.