Nieuws/Financieel
10801
Financieel

Woonbootbewoners zien af van proces om hypotheken

ING houdt alsnog de voeten droog

Amsterdam - De Landelijke Woonboten Organisatie, die de belangen van duizenden woonbootbewoners behartigt, ziet nog geen kans om ING voor de rechter te dagen.

Dat meldt secretaris Liesbeth Koning van de organisatie. De LWO speelde eerder dit jaar nog openlijk met het idee om de bank voor de rechter te slepen, nadat die had aangekondigd te stoppen met het aanbieden van woonboothypotheken.

Een aparte stichting en de Amsterdamse advocaat Lisa Jie Sam Foek stonden in de coulissen al klaar om ING juridisch aan te pakken.

Die bank is op 1 oktober inderdaad gestopt met het aanbieden van nieuwe hypotheken voor woonboten, officieel omdat het een lastige markt is met constant veranderende gemeentelijke regels. ING wil de hypothekenportefeuille niet aan een nieuwe partij doorverkopen. Door het stoppen van ING is Rabobank nu de enige partij die nog woonboothypotheken aanbiedt.

Woonbooteigenaren vreesden dat hun onderkomens door het monopolie van Rabobank onverkoopbaar zouden worden, makelaars meldden in de aanloop naar 1 oktober zelfs een run op woonboothypotheken.

Door nog wel klaar te staan voor woonbooteigenaren die hun ING-hypotheek vanwege een verbouwing willen aanpassen, voldoet de bank precies aan de zorgplicht, en is er „nu geen grond om een zaak te beginnen”, aldus Koning.

Een woordvoerder van de bank bevestigt dat er „geen behoefte” is om de complete hypotheekportefeuille te verkopen. Volgens de LWO weerhoudt juist dat mogelijke nieuwe aanbieders ervan de markt te betreden.