Nieuws/Financieel

Column: record nr 58 voor Dow Jim 2017

Door Guy Boscart

BLOOMBERG

Wall Street kwam wel wat in moeilijkheden gisteren maar de Dow Jones wist er wel weer een nieuwe recordstand uit te persen, nummer 58 in 2017. De andere indices moeten minimaal terug maar blijven dicht bij hun recordstanden wat betreft de Big-Cap indices, bij de Small en Mid-Caps is dat toch anders net zoals bij de Dow Transport waar er scheurtjes ontstaan. Een signaal om op te letten de komende periode?

BLOOMBERG

Marktoverzicht:

Wederom een nieuwe All Time High bij de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq halen dat deze keer niet. Zo weet de Dow Jones al 58 records op slotbasis neer te zetten in 2017, zo komt dit jaar op de lijst met meeste records in een jaar op plek 4 terecht. Enkel de jaren 1925, 1964 en 1995 deden nog beter met in 1995 een reeks van 69 records als beste uit de reeks.

Wall Street blijft dus stuwing omhoog ontwikkelen elke dag zonder dat er tot nu toe ook maar enige drang richting een echte correctie wordt opgezet, hoe we het ook bekijken en beoordelen is een correctie meer dan nodig om een gezond verloop van de markten te bevorderen.

Elke poging tot een correctie wordt momenteel binnen de halve procent de kop ingedrukt en dat is niet goed, beleggers geraken zo het zicht op de realiteit compleet kwijt waardoor de bekende "Wall of Fear" wordt beklommen. Dat gedrag zal aanhouden tot de dag dat de markt door zal drukken omlaag, dan verwacht ik hoe dan ook een behoorlijke schrikreactie over de gehele breedte van de markt.

Opvallend blijft dat de Dow Jones Transport, en enkele mid- en small-cap indices helemaal niet meer meedoen met het maken van nieuwe All Time Highs, daar valt alles stil en het ziet er duidelijk naar uit dat deze indices de draai omlaag al willen inzetten. De Dow Transport is daar eigenlijk al volop mee bezit momenteel, de Transport verloor al voor de 7e sessie na elkaar.

Europa liet duidelijk wat twijfels zien gisteren, hoger begonnen maar later op de dag kwamen er toch duidelijke winstnemingen op gang om rond de laagste stand van de dag af te sluiten. De AEX verloor zo ruim een punt, de DAX moest bijna 100 punten lager de dag uit.

De DAX wil blijkbaar na de test van de 13.500 punten een stap terug richting de steun 13.250 of mogelijk tot de 13.100 punten. De AEX kan wel eens de 550-551 punten op gaan zoeken op de korte termijn. Opvallend bij de AEX is dat er slechts een paar aandelen zijn die de index hoog weten te houden, het zijn meteen ook de zwaargewichten zoals Shell, Unilever en ASML die de kar trekken momenteel.

De rest neemt een pauze of komen amper vooruit, er zijn zelfs wat aandelen die forse verliezen incasseren binnen de index maar die wegen dan amper mee binnen het totaal. Net zoals Wall Street zijn ook de DAX en de AEX toe aan een duidelijke correctie maar zoals ik al vaak aangeef zal de trigger via Wall Street moeten komen.

We blijven voor onze leden voorlopig long waar we in verschillende indices zitten, er is nog geen enkele reden om uit te stappen. We proberen wat te schuiven met de doelen en de stops tussendoor. We houden onze leden op de hoogte uiteraard en u kunt de info inzien door lid te worden. Voor meer analyses bezoek ook onze website www.usmarkets.nl

Wall Street:

De S&P 500 moest wat inleveren maar intraday kwam er wel weer een nieuw record op de schermen, de top staat nu op 2597 punten. Weer een stapje hoger en dichter bij de volgende mijlpaal 2600 punten waar de eerste weerstand nu wacht. Later zien we rond de 2625 en de 2650 punten weerstand ofwel nieuwe doelen, we pakken telkens stappen van 25 punten omdat er op de grafiek boven de top amper weerstand te zien is.

Steun nu de 2570-2575 punten met later de 2550 punten en de 2525 punten als steun. De S&P 500 wil net zoals de Dow en de Nasdaq voorlopig nog niet veel weten van winstnemingen, de grote opgaande beweging die nu al een jaar duurt blijft maar aanhouden. We hebben al een jaar lang geen 3% correctie gezien op Wall Street (S&P 500 en de Dow Jones).

De Dow Jones zet, of beter omschreven perst er opnieuw een record uit op 23.557 punten, het is nummer 58 dit jaar. Weerstand nu de 23.650 en de 23.750 punten met daarna de 24.000 punten als richtpunt. Steun zien we nu rond de 23.350 en de 23.250 punten, later de 23.000 punten als richtpunt. Voorlopig zit de Dow Jones nog in de record modus zonder een noemenswaardige weerstand in het vooruitzicht, wel opletten voor de onverbiddelijke draai die er op een bepaald moment kan komen.

Door de extreme reeks die we nu meemaken is het moeilijk te bevatten dat er snel een daling op gang kan komen maar juist daarom moeten we nu extra opletten want uit ervaring weten we dat de markt aan het bufferen is om later op een onverwacht moment met een enorme tegenzet te komen.

Grafiek Dow Jones:

De Nasdaq moet wat inleveren na meerdere plusdagen en vooral nieuwe records, het lijkt erop dat de Nasdaq richting de 6675-6700 punten terug wil waar de eerste steun nu uitkomt ofwel de lijn over de eerdere toppen. Onder die steun zou de index wel eens dieper terug kunnen vallen, dan voorzie ik zelfs een terugval tot de 6550 punten waar de lijn onder de bodems uitkomt samen met het 50-daags gemiddelde.

Die 6550 punten wordt een belangrijke steun en het zou passen om via een correctie juist tot dat punt terug te vallen. Weerstand zien we nu rond de 6800 punten, later de 6850 en de 6900 punten als mogelijke doelen bij een verdere stijging.

Grafiek Nasdaq:

Europa:

De AEX moest na een flitsende start en een nieuwe jaartop (557,4) gestaag inleveren richting het slot, zo komt de AEX snel dichter bij de zone 550-551 punten waar de volgende belangrijke steun wacht. Als de AEX onder de 550 punten zakt dan verwacht ik snel de 547 waar de volgende belangrijke steun nu wacht. De zone tussen de 547 en de 550 punten zie ik als een buffer voor de AEX, de index kan daar maar best niet onder sluiten want dan wordt de kans behoorlijk groot om de oude top te gaan testen die rond de 537-538 punten wacht. Weerstand nu rond de 555-557 punten waar de topzone wacht. Uiteraard blijft het uitkijken naar wat Wall Street zal doen de komende periode, daar zien we nog steeds nieuwe All Time Highs.

Grafiek AEX:

De DAX bleef een tijdje hangen rond de weerstand die we rondom de 13.500 punten duidelijk kunnen zien, later op de dag kwam er dan toch een duidelijke draai omlaag om naar de normen van de afgelopen weken met fors verlies de dag af te sluiten. Of de DAX na gisteren nog kracht kan vinden om in eerste instantie het verlies terug te pakken tot die 13.500 punten, en later om verder uit te breken richting een nieuwe top rond de 13.750 punten moet ik nog maar zien. Wel blijf ik in deze markt rekening houden met alle scenario's dus we kunnen niets uitsluiten. We kijken daarom zeker ook omlaag, steun nu in eerste instantie rond de 13.200-13.250 punten met later de bekende 13.100 punten als belangrijke steun.

Grafiek DAX:

Brent olie:

De olie (Brent) kon verder uitbreken en geraakte gisteren intraday bijna tot de 65 dollar (64,65) waar er volgens mij een redelijk zware weerstand wacht. Later op de dag kwam de olie wat terug om vandaag rond de 63,3 dollar te starten. Steun nu in eerste instantie de 62.5 met later de 61,5 dollar, daaronder wachten de oude top op 59 en de oude weerstand rond de 57,5 dollar. Daar staan we nu wel een behoorlijk eind boven na de uitbraak van vorige week.