Nieuws/Financieel
1081286771
Financieel

Opgewekte stemming houdt aan op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag met ruime winsten gesloten. Positieve economische signalen en de hoop op verdere stimuleringsmaatregelen zorgden voor kooplustige beleggers. Tegelijkertijd bleven er zorgen over de aanhoudende onrust bij Amerikaanse protesten tegen politiegeweld en over de spanningen tussen de VS en China.

De Dow Jones-index eindigde 1,1% hoger. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 0,8%.

Door de hele VS vinden al dagen gewelddadige protesten en rellen plaats naar aanleiding van de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd in Minneapolis na zijn hardhandige arrestatie door de politie. President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de relschoppers hard gaat aanpakken en dat hij militairen zal inzetten om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde hij een avondklok af die streng zal worden gehandhaafd.

Facebook

Facebook (+0,4%) stond opnieuw in de belangstelling. Tal van medewerkers van Facebook hebben hun werk neergelegd omdat het sociale medium een omstreden bericht van Trump zonder een kanttekening plaatste. Het gaat om de woorden van de president: „als het plunderen begint, begint het schieten” als reactie op de rellen. Facebook-topman Mark Zuckerberg blijft achter zijn besluit staan om het Trump-bericht zonder commentaar op het platform te plaatsen, ook na overleg met mensenrechtenorganisaties.

Smith & Wesson

Fabrikanten van vuurwapens eindigden hoger door de maatschappelijke onrust. Smith & Wesson Brands steeg ruim 10%, terwijl Sturm Ruger 4,4% meer waard werd. Wapen- en munitiebedrijven met een beursnotering zitten al enige dagen in de lift door de soms gewelddadige protesten tegen racisme en politiegeweld.

Luchtvaartaandelen

Bedrijven in de reis- en toerismesector zaten in de lift door de hoop op herstel van de coronacrisis. Het ging om luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines (+0,9%), American Airlines (+1%) en United Airlines (+1,5%).

Western Union

Betalingsdienstverlener Western Union (+11,3%) kon op belangstelling rekenen na berichten dat het bedrijf zijn kleinere rivaal MoneyGram (29,7%) zou willen overnemen. Volgens persbureau Bloomberg heeft MoneyGram veel last gehad van de coronacrisis.