Nieuws/Financieel
1081825
Financieel

Arcadis: explosie van bevolking in steden

De uitdijende wereldbevolking zoekt de komende decennia massaal haar heil in metropolen. Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis voorziet een urbanisatiegolf van historische proporties. Nu woont de helft van alle mensen in steden. In 2050 is dat al 70%. Steden kunnen de urbanisatie alleen opvangen als ze investeren in nieuwe infrastructuur, woningbouw, waterzuivering, rioleringen en duurzaamheid, voorspelt Arcadis.

Vooral de metropolen van de twintigste eeuw moeten werk maken van stedelijke vernieuwing om de groei in de 21e eeuw aan te kunnen, betoogde Mathew Riley gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Arcadis. De Britse directeur van Arcadis-dochter EC Harris noemt als voorbeeld zijn thuisstad Londen. „Onze burgemeester wil van Londen de beste stad ter wereld maken. De stad groeit de komende jaren van acht naar tien miljoen inwoners.

Maar de Londenaren moeten het doen met rioolstelsels en infrastructuur die nog stammen uit de victoriaanse tijd (19e eeuw, red.). Dan weet je dat er nog veel werk aan de winkel is.”