Nieuws/Financieel
1081831
Financieel

Staalindustrie in ban van groeitijger China

Van €60 naar minder dan €10. De koersval van ’s werelds grootste staalconcern ArcelorMittal, dat vandaag cijfers publiceert, sinds medio 2008 is typerend voor de rampspoed op de staalmarkt. Onder meer de ingestorte huizenmarkt en de klappen in de auto-industrie hebben deze sector een mokerslag gegeven. ArcelorMittal is nu druk bezig zijn aanwezigheid in staalgrootmacht China te verbeteren, via een joint venture.

We schrijven begin 2012, als een reusachtig schip – 362 meter lang 65 meter breed en een maximale diepgang van 23 meter – in de haven van Rotterdam arriveert. De Vale Rio de Janeiro, van Braziliaanse komaf, brengt 386.000 ton ijzererts, een grondstof voor staal mee: na bewerking in ovens uiteindelijk bestemd voor de Duitse auto-industrie. Het is geen toeval. Vanwege de grote hoeveelheden staal die vaak nodig zijn, bijvoorbeeld voor auto’s, woningen, infrastructuur of zelfs complete steden, wordt het ijzererts in gigantische schepen vervoerd.

Veelal gaat het ijzererts naar China, want de vraag uit het land was in het eerste kwartaal goed voor zo’n 65% van de totale wereldimport.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd