Nieuws/Financieel
1081850
Financieel

'Nieuw-Zeelander aan de top bij RBS'

Royal Bank of Scotland (RBS) wil de Nieuw-Zeelander Ross McEwan benoemen tot bestuursvoorzitter. De bank is daarover in vergevorderde gesprekken met toezichthouders. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times (FT) woensdag.

McEwan werd vorig jaar binnengehaald als hoofd van de retailactiviteiten van RBS en zou nu de beoogde opvolger zijn van topman Stephen Hester. Die kondigde vorige maand zijn vertrek aan. De benoeming van de nieuwe bestuursvoorzitter wordt mogelijk nog deze week aangekondigd, aldus FT.

Hester werd topman kort nadat RBS in 2008 grotendeels was genationaliseerd. De bank dreigde te bezwijken onder de kredietcrisis en de dure overname van de internationale zakenbankactiviteiten van ABN Amro, en moest door de Britse overheid met 45 miljard pond aan belastinggeld op de been worden gehouden.

Inmiddels wordt gesproken over een privatisering. De Britse overheid wil graag dat de topman die RBS door dat proces loodst, de bank ook in de jaren daarna blijft leiden. Hester liet vorige maand weten dat hij niet bereid is zich opnieuw voor een onbepaalde periode aan het financiële concern te binden, en bood zijn ontslag aan.