Nieuws/Financieel
1081852
Financieel

Fed houdt stimuleringsbeleid ongewijzigd

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, handhaaft voorlopig zijn stimuleringsbeleid en houdt de herfinancieringsrente dicht bij de nul procent. Dat maakte de Fed woensdag bekend na afloop van de beleidsvergadering van het bestuur.

Volgens de Fed groeide de Amerikaanse economie in de eerste helft van het jaar in een gematigd tempo. De arbeidsmarkt is verbeterd, maar de werkloosheid blijft op een hoog niveau. De bestuurders van de centrale bank gaan er vanuit dat de groei, met behulp van gepaste stimuleringsmaatregelen, verder zal aantrekken.

Daarbij ziet de Fed wel een aantal bedreigingen. Zo wordt de economische groei beperkt door bezuinigingen bij de overheid. De oplopende hypotheekrente zit daarnaast het herstel van woningmarkt in de weg. Al met al zijn de neerwaartse risico's voor de economische groei de laatste maanden echter afgenomen, menen de bestuurders.

Obligaties

De Fed jaagt de economie aan door maandelijks voor in totaal 85 miljard euro aan obligaties op te kopen. Daar gaat de centrale bank mee door totdat de arbeidsmarkt substantieel verbetert en zolang de prijsstabiliteit niet in gevaar komt.

Een dergelijk ruim monetair beleid kan de inflatie opjagen. Daarvan is volgens de Fed momenteel echter geen sprake. In plaats daarvan waarschuwt de centrale bank juist voor de gevaren van een te lage inflatie. Die kan de economische groei afremmen.

Vorige maand liet voorzitter Ben Bernanke beleggers nog schrikken door te zeggen dat de Fed mogelijk nog dit jaar begint met het afbouwen van zijn stimuleringsbeleid. Aan de steunaankopen zou dan volgend jaar een einde kunnen komen. Hij heeft sindsdien wel herhaaldelijk benadrukt dat dit alleen gebeurt bij voldoende economisch herstel.