Nieuws/Financieel
1081931166
Financieel

Nieuwe wet tegen machtspositie KPN en Vodafone

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de greep van KPN en VodafoneZiggo op de telecommarkt „zo snel mogelijk” weer kunnen tegengaan.

Daarom werkt het aan een nieuwe wet die de twee bedrijven moet dwingen om concurrenten toe te laten op hun vaste netwerken.

De wet moet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de wapens in handen geven om een ’duopolie’ van de twee belangrijkste telecombedrijven in Nederland te voorkomen. De ACM wilde de twee verplichten om rivalen de ruimte te geven, zodat er voor consumenten ook meer te kiezen zou zijn.

Machteloos

Maar de toezichthouder staat machteloos sinds de rechter vorige maand geen grond vond voor de vrees dat KPN en VodafoneZiggo samen kleinere concurrenten het leven onmogelijk zouden maken.

„Deze uitspraak onderstreept dat het van belang is dat zo spoedig mogelijk aanvullende mogelijkheden worden gecreëerd voor de ACM om tot regulering te kunnen overgaan”, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer aan de Tweede Kamer.

Ze vraagt de Kamer daarom om de wet „voortvarend” te behandelen, ook al beseft ze dat de coronacrisis dat misschien moeilijk maakt.