Nieuws/Financieel
1082021
Financieel

Centrale banken aan de beurt

In de komende dagen komen de beleidsmakers van de centrale banken van Verenigde Staten, Engeland en Eurozone weer bij elkaar.  De markt ziet het nu al als een non event  want een verandering in de politiek is niet te verwachten.  Het wil gewoon niet vlotten met de economie in deze landen en zolang je zit met een hoge werkloosheid en een lage inflatie is er ook geen reden om de ingeslagen weg te verlaten.

Bernanke loopt op zijn laatste eindje, maar ook zijn opvolger gaat er voorlopig nog niet aan een begin te maken Q3 af te bouwen, want met de werkloosheid in de VS is het nog droevig gesteld en komt de komende tijd zeker nog niet onder de beoogde 7%.

Er gaan zelfs stemmen op die zeggen dat deze  target  verlaagd moet  worden naar de 6,5% aangezien er hoop verborgen werkloosheid in de markt zit, men kan niet het aantal uren werken dat men wil. De inflatie staat op 1,4% en de Fed had dit liever tussen de 2 en 2,5% gezien. Kortom, hij zit klem en verandert dit jaar niets meer aan zijn politiek, dus rente zal eerder dalen dan stijgen in Verenigde Staten. Draghi zit in dezelfde situatie en zal  alleen verkondigen dat de ECB de ruim geldpolitiek  zal blijven handhaven. Want  het vandaag  gepubliceerde werkloosheidscijfer van 12,1% in de Eurozone en een inflatie van 1,1% nodigt niet uit tot veranderingen. Zelfs wanneer de ECB de rente nog een keer verlaagt naar 0,25%, vanaf de huidige 0,5%,  zal dit niet helpen.

De rente op de 10-jarige Nederlandse staatlening is gestegen van 1,46% laag naar 2,06% nu. De markt zit te wachten op signalen om een richting te kiezen en zolang er niets wordt gedaan door de centrale banken zal er geen belangrijke stijging van de rente zijn. De handel is dus dood en het ziet er niet naar uit dat daar verandering in komt de komende tijd. Ik gok er op dat ook in de Eurozone de rente weer zakt naar de bekende lage niveaus. De zomermarkt duurt dit jaar waarschijnlijk tot de Kerst.

Frank Schaeffers (1956) heeft ruim 30 jaar internationale ervaring als trader en vermogensbeheerder in obligatiebeleggingen. Frank is werkzaam op de obligatieafdeling van Indexus.