Nieuws/Financieel
1082082
Financieel

Fonds van de week: Long én short in Europa

De meeste fondsbeheerders richten zich op winnende aandelen: ze beleggen ’long’. Door ook naar kneusjes te kijken, zouden ze hun rendement kunnen verhogen met shortposities op deze aandelen.  

Dit is precies waarmee het JPMorgan Europe Equity Plus Fund zich van traditionele fondsen in Europese aandelen onderscheidt. „Wat deze aanpak ons oplevert, is een consistente outperformance”, aldus fondsbeheerder Michael Barakos. Volgens Barakos richten de meeste beleggers en fondsen zich nauwelijks op slecht presterende aandelen en daarmee laten ze geld liggen. „Wij negeren die slechte aandelen niet, maar proberen er juist geld aan te verdienen. Short kunnen gaan, betekent bovendien dat je zo’n beetje twee keer zoveel investeringsmogelijkheden hebt.”

Barakos speurt daarbij naar overgewaardeerde aandelen. Door hierop een shortpositie in te nemen – het verkopen van aandelen die je niet in je bezit hebt, speculerend op een koersdaling – leidt dit direct tot een opbrengst. Met die opbrengst neemt het fonds longposities in, zodat het mogelijk is om met extra exposure, met 120 tot 140% in Europese aandelen te beleggen. Op dit moment heeft het fonds 30% aan shortposities, waardoor 130% long uitstaat, verduidelijkt Barakos.

Dit heeft iets weg van een leveraged fonds dat met geleend geld belegt om een hefboom op het rendement te zetten. Dat gaat doorgaans gepaard met hoge risico’s. Dat is bij het JPMorgan Europe Equity Plus Fund niet het geval, zo benadrukt portfolio manager Paul Shutes. Er wordt niet geleend en het risico wordt strak beheerst doordat het fonds niet te ver uit de pas mag lopen met de MSCI Europe, een graadmeter voor Europese aandelen. De tracking error, de afwijking ten opzichte van deze benchmark, mag gemiddeld niet meer dan 4% bedragen. Ook zijn er regels dat het fonds niet te veel in één land of sector mag beleggen.

De koppeling met de index zorgt ervoor dat er geen sprake kan zijn van een absolute returnstrategie, die op een altijd positief rendement mikt, in principe goed mogelijk bij een long-shortstrategie. Het fonds wil consistent net dat beetje meer rendement bieden dan de index. Die outperfomance is voor 30 tot 40% afkomstig van de shortposities, stelt Shutes.

De kracht van het fonds ligt in de selectie van de juiste aandelen, besluit Barakos. Twee Nederlandse aandelen die het fonds long in positie heeft: Ahold en Wolters Kluwer. Ahold vanwege het herstructureringsprogramma en het 4% dividendrendement, Wolters Kluwer wegens eveneens het dividend en de stabiele inkomsten. In het shortmandje zitten AkzoNobel (de druk op de omzet) en ASM International wegens het achterwege blijven van een opsplitsing en de druk op de brutomarges.