Nieuws/Financieel
1082093
Financieel

Uw fonds langs de meetlat: tien tips

Hoe kunnen beleggers hun beleggingsfonds langs de meetlat leggen? Tien tips waar u bij uw fonds onder de motorkap moet kijken.

Kosten

Veel beleggers benadrukken het rendement. Let echter ook op de kosten van een beleggingsfonds. Zijn die hoger dan die van vergelijkbare fondsen? In de fondsenvergelijker op DFT.nl kunt u fondsen niet alleen rangschikken op rendement, maar ook op kosten, op de total expense ratio (TER). Een half procent meer kosten per jaar lijkt misschien weinig, maar kan op de lange termijn een groot gat slaan in het rendement. Bent u tevreden met een marktgemiddeld rendement, overweeg dan een tracker of etf . Deze indexfondsen kennen lagere kosten dan actieve beleggingsfondsen.

Rendement

Natuurlijk is ook het rendement belangrijk. Het enige wat beleggers echter met zekerheid kunnen weten zijn de in het verleden behaalde resultaten. Die vormen natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar zeggen wel iets over de kwaliteit van de beleggingsaanpak van het fonds. Vergelijk rendementen over een periode van de laatste drie of vijf jaar. Kortere perioden bieden onvoldoende basis voor een oordeel. Bij veel langere perioden is weer mogelijk dat het hele beheerteam in de tussentijd is gewijzigd.

Beheerder

Dat brengt ons op de beheerder. Vooral in de VS is er veel aandacht voor de man of vrouw aan het roer van een fonds. Simpelweg omdat iemand die lang op zijn plek zit en al die jaren ook in slechte tijden goede resultaten heeft laten zien, voor beleggers extra rendement oplevert. Hoeveel invloed een beheerder heeft, hangt wel af van zijn beleggingsvrijheid.

Beleggingsvrijheid

In hoeverre mag een fonds afwijken van de strategische portefeuilleverdeling? Veel bewegingsvrijheid kan een voordeel zijn, omdat een beheerder tijdig de bakens kan verzetten in een crisis. Een Azië-fonds kan bijvoorbeeld besluiten om geheel uit China te stappen, vanwege ernstige zorgen over de lokale economie. Dat kan er wel toe leiden dat een Azië-fonds ineens sterk de nadruk legt op één land of enkele landen. Institutionele beleggers vinden dat doorgaans niet wenselijk, omdat dat het beleggingsrisico kan vergroten.

Risico

In onze fondsenvergelijker op DFT.nl is een maatstaf opgenomen voor risico: de volatiliteit. Hoe hoger dit percentage des te grilliger is het waardeverloop. Dat betekent dat er een hogere kans is dat het fonds beleggers confronteert met heftige uitschieters naar boven, en naar beneden toe. Beleggersvereniging VEB, de bouwer van de fondsenvergelijker op onze site, vermeldt als extra informatie ook de maximale koersdaling over de laatste twaalf maanden.

Fondshuis

Behalve de beheerder is ook de aanbieder van het fonds van belang. Is dit fondshuis al langer op bepaalde markten actief? Gaat het om een gespecialiseerde speler met veel ervaring? Of brengt het fonds een breed scala van diverse fondsen uit, waarmee de omvang van deze aanbieder van belang wordt. Wat je als belegger niet wil, is een kleine partij die zichzelf over veel fondsen versnippert.

Belegd vermogen

Het in het fonds belegde vermogen is van belang, omdat vaste kosten zwaar kunnen drukken op een klein fonds. Beleggingsfondsen met enkele tientallen miljoenen onder beheer kunnen daarmee relatief duur uitvallen. Fondsen met een paar miljard in kas, hebben weer als nadeel dat ze door hun omvang lastig op beurzen kunnen handelen. Een kooporder van zo’n gigant kan de prijs fors opdrijven, zeker bij illiquide aandelen, waardoor een dergelijk fonds zichzelf in de vingers snijdt.

Benchmark

Veel actieve fondsen meten zich met een benchmark, een index die het gemiddelde rendement van de markt waarin het fonds actief is, weergeeft. Ook beleggers kunnen zo’n benchmark als meetlat hanteren. Kies daarbij niet klakkeloos voor de benchmark die het fonds zelf uitkiest. Die keuze is niet altijd objectief. Onder meer financieel persbureau Bloomberg en fondsbeoordelaar Morningstar leggen fondsen langs de meetlat middels een eigen of onafhankelijk gekozen benchmark.

Performance fee

Hangt de beloning van de beheerder af van de prestatie van het fonds dan spreken we van een perfomance fee. Pas boven een bepaald positief rendement krijgt een beheerder een beheervergoeding. Dat lijkt rechtvaardig, maar let er wel op dat er niet ook al een hoge vaste fee is, zodat de kosten bij goede prestaties van het fonds fors op kunnen lopen. Dat is ook weer niet de bedoeling.

Omloopsnelheid

Bij aan- en verkopen betaalt een beleggingsfonds transactiekosten. Handelt een beleggingsfonds veel dan kunnen deze uitgroeien tot een flinke kostenpost. De handelsfrequentie van het fonds wordt weergegeven door de zogeheten turnover ratio , zeg maar de omloopsnelheid van de portefeuille. Heeft het beleggingsfonds in een jaar de helft van de portefeuille vervangen door andere beleggingen, dan is die turnover ratio 50%. Dat betekent dat het fonds een aandeel gemiddeld twee jaar in portefeuille houdt. Bij 100% is in een jaar tijd de gehele portefeuille verkocht en weer aangekocht.