Nieuws/Financieel
1082107
Financieel

Omzetdaling voor Exact

Exact heeft de opbrengsten in het eerste halfjaar zien afnemen. Dat maakte het softwarebedrijf woensdag bekend. De omzet daalde in de verslagperiode naar 105,3 miljoen euro, van 109,3 miljoen euro in dezelfde periode een jaar terug.

Dat is een afname van 3,7 procent. Wanneer de cijfers zijn aangepast voor de desinvestering van Orisoft was er sprake van een omzetafname van 2,2 procent. Exact zag de winst wel toenemen, met 52,6 procent tot 15,3 miljoen euro.

Exact herhaalde woensdag zijn verwachting voor heel het jaar. Het bedrijf rekent, zoals het in februari al aangaf, op een bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de 47 en 52 miljoen euro. In de eerste 6 maanden van het jaar kwam het bedrijfsresultaat uit op 23,4 miljoen euro.

Strategie

Het onderdeel Cloud Solutions rapporteerde een omzettoename van 39,5 procent tot ruim 9,5 miljoen euro, terwijl Business Solutions de opbrengsten met bijna 7 procent zag afnemen tot 56,8 miljoen euro. Ook bij de tak Specialised Solutions was sprake van een afname van de omzet, met 6,5 procent tot 41,6 miljoen euro.

Volgens Exact zorgt de uitvoering van de strategie voor ,,perfecte'' groei bij het onderdeel Cloud Solutions. De onderneming voorziet daar een groei van 30 tot 50 procent in de komende jaren. De marktomstandigheden bij de traditionele activiteiten blijven echter uitdagend, terwijl de impact van de herstructurering zichtbaar is bij de divisie Business Solutions van het bedrijf. Voor zowel Business Solutions als Specialised Solutions rekent de onderneming op een lage enkelcijferige groei, in volwassen markten, voor de komende jaren.

Reorganisatie

Bestuursvoorzitter Erik van der Meijden noemde de resultaten ,,in lijn met de verwachtingen''. Cloud Solutions groeide volgens hem zelfs harder dan verwacht. Exact werkt momenteel aan de internationale expansie van dat onderdeel. In het vierde kwartaal komt het product in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten volledig op de markt, begin volgend jaar volgt Duitsland. Over een periode van 4 tot 8 jaar moet de beoogde groei van 30 tot 50 procent daamee haalbaar zijn, aldus Van der Meijden.

De vorig jaar doorgevoerde reorganisatie is afgerond, gaf financieel directeur Onno Krap aan. ,,We voldoen aan onze besparingsdoelen, maar we blijven scherp letten op de kosten'', stelde hij.

Exact richt zich vooral op autonome groei, overnames zijn op korte termijn niet te verwachten. Bij Cloud Solutions wordt wel gekeken naar de overname van technologische oplossingen die direct in het productie- en innovatieproces zijn in te passen. ,,Maar vooralsnog hebben we niets gezien'', aldus Van der Meijden.