Nieuws/Financieel
1082116
Financieel

Winst- en omzetstijging voor Besi

BE Semiconductor Industries (Besi) heeft de winst en de omzet in het tweede kwartaal zien toenemen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit het handelsbericht dat de toeleverancier aan de chipindustrie woensdag publiceerde. De verwachting die het bedrijf uitsprak voor het derde kwartaal viel de financiële markt echter tegen.

Besi rapporteerde een winst van 6,5 miljoen euro, tegen 3,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van het jaar. Ten opzichte van een jaar geleden zakte het resultaat echter met 3,5 miljoen euro. De opbrengsten kwamen uit op 72,4 miljoen euro, 13 procent meer dan in het eerste kwartaal. Dat kwam vooral door een grotere vraag in Azië naar applicaties voor smartphones en tablets. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden zakte de omzet desondanks met 16,8 procent. Dat kwam volgens Besi door een lagere vraag naar zogenoemde high end smartphones.

Besi verwacht voor het derde kwartaal ,,gezonde financiële prestaties''. Ten opzichte van het tweede kwartaal zal de omzet echter vlak tot 10 procent lager uitkomen, vanwege de verdeelde vooruitzichten voor de korte termijn voor de sector waarin het bedrijf actief is. Besi is ,,voorzichtig optimistisch'' over de verwachtingen voor 2014.

Ondertoon

Topman Richard Blikman zei in een reactie dat de afvlakking die wordt voorzien in het derde kwartaal, veel minder scherp is dan een jaar geleden. Het is volgens hem nog te vroeg om iets over het vierde kwartaal te zeggen. ,,Maar er is een positieve ondertoon voor 2014'', zo voegde hij toe.

De orders dikten in het tweede kwartaal, vergeleken met het eerste, met bijna 30 procent aan tot 82,7 miljoen euro. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012 was sprake van een orderafname met 9,3 procent.

Het aandeel Besi koerste woensdag ruim 6 procent lager.