Nieuws/Financieel
1082139
Financieel

Wolters Kluwer bevestigt vooruitzichten

Wolters Kluwer heeft in de eerste helft van dit jaar bijna dezelfde resultaten gehaald als een jaar eerder en houdt vast aan de verwachtingen voor heel 2013. Dat meldde de informatieleverancier woensdag.

Wolters Kluwer boekte in de eerste 6 maanden van dit jaar een omzet van 1,74 miljard euro. De opbrengsten waren daarmee even hoog als een jaar eerder, of 1 procent hoger als wordt gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten. De nettowinst zakte met 2 procent tot 197 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met dezelfde marge omlaag tot 334 miljoen euro. Hier hadden wisselkoersen een drukkend effect, als valutaschommelingen buiten beschouwing worden gelaten bleef de ebita gelijk en zakte de nettowinst met 1 procent.

De ebitamarge daalde afgelopen halfjaar van 19,6 naar 19,2 procent. Wolters Kluwer gaat ervan uit dat die marge in de tweede helft van het jaar verbetert. Voor heel het jaar rekent het concern op een marge van 21,5 tot 22 procent. De winst per aandeel zakte, gecorrigeerd voor wisselkoersen, met 1 procent tot 0,66 euro. Hier houdt het bedrijf vast aan de prognose van een groei met een laag enkelcijferig getal in heel 2013.

Transformatie

,,De resultaten zijn in lijn met onze verwachtingen en tonen aan dat de transformatie naar een meer digitaal bedrijf slaagt'', zei bestuursvoorzitter Nancy McKinstry in een toelichting. Over de doelstellingen voor 2013 bestaan volgens haar geen twijfels.

Wolters Kluwer zag de onderliggende omzet in Europa in de eerste 6 maanden van het jaar met 2 procent dalen, in de Verenigde Staten namen de opbrengsten met 2 procent toe. In de rest van de wereld werd een omzetgroei van 8 procent gerealiseerd. Bij de divisies Health, Tax & Accounting en Legal & Regulatory trok de omzetgroei in het tweede kwartaal aan.

Kasstroom

,,We verwachten geen verandering in de trendlijn'', zei McKinstry over de geografische ontwikkelingen. ,,De groei in de VS zet door. De Europese markt blijft krimpen, maar doet dat in een minder sterk tempo dan vorig jaar.''

Het bedrijf verwacht een goede groei van de juridische divisie in de VS, terwijl de Europese markt op dat gebied moeilijk blijft. Bij de fiscale afdeling worden vergelijkbare resultaten als in 2012 voorspeld. Bij de gezondheidszorgtak zullen de zogeheten 'clinical solutions' wederom sterk groeien, maar blijft de verkoop van geprinte producten onder druk staan. De divisie die zich richt op financiële dienstverlening zal een wisselend beeld vertonen.

De vrije kasstroom van Wolters Kluwer stabiliseerde afgelopen halfjaar op 140 miljoen euro. De nettoschuld groeide met 1 procent tot 2,28 miljard euro.