Nieuws/Financieel
1082165
Financieel

Mecom heeft last van Nederlandse markt

Mecom, moederbedrijf van uitgever Wegener, heeft in het eerste halfjaar last gehad van de zware omstandigheden op de Nederlandse markt. Dat meldde de krantenuitgever woensdag in een handelsbericht. Het concern zal later dit jaar met nieuwe herstructureringsplannen naar buiten komen.

Over de voorwaarden van een nieuwe herstructurering wordt op dit moment gesproken met de vakbonden en de lokale ondernemingsraden. Concrete details geeft Mecom daarover nog niet.

Het bedrijf zag de totale omzet in de eerste 6 maanden van het jaar met 11 procent zakken tot 415,3 miljoen euro ten opzichte van een jaar geleden. Het verlies kwam uit op 97,6 miljoen euro, tegen een positief resultaat van 43,1 miljoen euro een jaar geleden. Mecom zal over 2013 geen dividend uitkeren.

Advertentie-omzet

Mecom zag de advertentie-omzet met 20 procent dalen tot 154 miljoen euro. De opbrengsten uit de verkoop van kranten zakte met 3 procent tot 199 miljoen euro.

,,De resultaten benadrukken de zeer moeilijke omstandigheden in Nederland'', aldus topman Stephen Davidson in een toelichting. Hij voorziet dat deze de rest van het jaar nog zullen aanhouden. De impact werd echter wel ,,verzacht door kostenbesparingen'' in de verslagperiode.

Het concern scherpte zijn prognose voor het bedrijfsresultaat (ebitda) in 2013 aan. Het verwacht nu dat dit resultaat zal uitkomen aan de bovenkant van de eerder gestelde bandbreedte van 50 tot 60 miljoen euro. In het eerste halfjaar haalde Mecom een bedrijfsresultaat van 31,7 miljoen euro.