Nieuws/Financieel
1082171
Financieel

Fed aan zet

De Europese beurzen zullen vanochtend vlak tot licht lager openen waarbij vooralsnog ingetogen zal worden gehandeld.  In de loop van de dag kan de volatiliteit oppikken. Het wordt een belangrijke dag met een groot aantal macro economische data en vanavond het Fed rentebesluit met de begeleidende verklaring van de FOMC.

Vanochtend komen eurozone inflatiedata uit als ook de zeer belangrijke eurozone werkloosheidcijfers. De grote vraag is of de markt daar op zal reageren. De inflatiedata zijn met name belangrijk voor de ECB die morgen haar beleidsvergadering zal houden. Beleggers zullen met name op de toon van de commentaren van ECB president Draghi letten.

De ECB president zal zeer waarschijnlijk morgen wederom verklaren dat de eurozone rente voor gedurende langere tijd accommoderend zal blijven. De werkloosheid in de eurozone zal waarschijnlijk weer verder zijn gestegen waarbij de analistenverwachting is dat deze 12,3 procent van de  eurozone beroepsbevolking zal bedragen.

Een aanhoudend slechte ontwikkeling en een bewijs dat het gevoerde bezuiniging- en hervormingsbeleid door Brussel een doodlopende weg is ingeslagen. Na de zomer in september zullen er groei en werkgelegenheid plannen moeten worden gemaakt door Brussel en die in de eurozone landen moeten worden geïmplementeerd. Maar dan stijgen schulden en tekorten eerst nog verder. Toch moet er snel wat gebeuren, anders zakken we nog verder af.

Aan het begin van de middag wordt de focus van de markt verlegd naar Amerika. Salarisstrookverwerker ADP komt om kwart over twee met de publicatie van het aantal gecreëerde private banen in de maand juli in Amerika.  De gemiddelde analistenverwachting van Bloomberg is een aantal van 179.000 private banen in de maand juli ten opzichte van een aantal van 188.000 over juni. In potentie een market mover dit cijfer.

Het ADP cijfer is een belangrijke indicatie voor de te verwachten Amerikaanse arbeidsdata van aanstaande vrijdag door het ministerie van werkgelegenheid. Vanmiddag half drie zullen alle ogen van de markt worden gericht op de publicatie van de eerste raming over het tweede kwartaal van het Amerikaanse Bruto Binnenlands Product, het GDP. Deze eerste raming over het weede kwartaal wordt verwacht op een 1,1 procent stijging ten opzichte van het definitieve 1,8 procent groei over het eerste kwartaal. In potentie een market mover dit cijfer.

En dan is natuurlijk vanavond de Fed aan zet. In de afgelopen dagen heb ik in mijn columns daar al uitgebreid aandacht aan besteed. De markt verwacht onveranderd beleid van de Fed waarbij mogelijk de Fed voorzitter nu al zijn afscheid zal aankondigen. De rente wordt onveranderd verwacht op 0 tot 0,25 procent maar dat is een non issue voor de markt. De grootste aandacht zal gaan naar het begeleidende statement van het beleidscomité van de FOMC.

Ja, want er zal vanavond geen persconferentie worden gegeven door Fed voorzitter Bernanke. De markt zal het moeten doen met een verklaring op papier. Deze zal op elke letter worden gefileerd over mogelijke aanwijzingen van tijd en mate in het terugschalen van het $ 85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma.

De Fed is aan zet vanavond Nederlandse tijd kwart over acht. Wall Street kan scherp reageren maar als er weinig nieuwe inzichten worden gegeven, anders dan wat Bernanke eerder deze maand ventileerde, kan de marktreactie ingetogen blijven. Toch verwacht ikzelf wel wat meer duidelijkheid over de timing van het afbouwschema.

Een mogelijke marktverstoring kan vandaag nog optreden op het moment dat het Italiaanse Hooggerechtshof zijn uitspraak zal doen over een 4jarige gevangenisstraf voor oud premier Berlusconi in verband met belastingfraude.  Moet Berlusconi op 76jarige leeftijd nog brommen? Of zal het Hooggerechtshof de zaak terugverwijzen aan een lagere rechtbank om de zaak opnieuw te bekijken om tot een lager dan verooordeelde straf uit te komen?

Indien Berlusconi voor 4jaar de cel ingaat zal dat zeer waarschijnlijk leiden tot het opblazen van de huidige Italiaanse regering van premier Letta die mede wordt gesteund door de politieke partij van Berlusconi. En niemand in Italië zit te wachten op nieuwe langdurige verkiezingen waardoor de positie van Italië verder zal verzwakken. De rente zal in ieder geval stijgen als Berlusconi de regering tot val zal brengen. Berlusconi heeft al gezegd in de afgelopen dagen te willen gaan zitten. Hij weet dat hij politiek gewin hieruit kan halen. Zijn grootste angst is om veroordeeld te worden om geen politieke functies meer te mogen bekleden. Het Italiaanse Hooggerechtshof spreekt vandaag.

Rob Koenders (1961) is directeur van SprinterTips.nl, een website voor de actieve belegger.