Nieuws/Financieel
1082267
Financieel

Beleggers wachten op centrale banken

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag een kleine winst. Beleggers waren vooral in afwachting van de vergaderingen van de Federal Reserve (Fed) van morgen en de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. ,,De werkgelegenheidscijfers uit de VS aan het einde van week kunnen zelfs doorslaggevend zijn voor het monetaire beleid van de Fed.''

De AEX sloot 0,2% hoger op 369 punten. De Midkap-index pluste 0,6% op 545,7 punten.

Elders in Europa was de stemming ook licht positief. Frankfurt steeg 0,2%. Parijs ging 0,5% omhoog.

Centrale banken

Volgens macro-econoom Philip Marey van Rabobank kijken beleggers vooral uit naar het rentebesluit van de ECB en de vergadering van de Fed.

Een positief macrocijfer uit de VS zorgde voor weinig enthousiasme. Zo zijn de huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden in mei met 1,1% gestegen in vergelijking met een maand eerder. De markten reageerden er nauwelijks op. ,,Niet meer dan logisch'', zei Marey. ,,Het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt is al een tijd bezig. De financiële markten vragen zich daarom af wanneer de Fed begint met de afbouw van de steunmaatregelen.''

Momenten

Marey denkt dat er twee momenten zijn waarop kan worden begonnen met de afbouw. ,,Als de werkloosheid verder afneemt, zal dat in september zijn. Daarom is het werkgelegenheidscijfer van vrijdag een belangrijk moment. Maar wij houden het voorlopig op december. De Fed zal de afbouw uitstellen en wachten op het verdere herstel van de arbeidsmarkt.''

Fed-president Ben Bernanke is overigens bezig aan zijn laatste maanden. Marey verwacht dat hij voor het einde van zijn termijn het startschot geeft voor de afbouw van de steunmaatregelen. ,,Bernanke wil de monetaire geschiedenisboeken in. Hij heeft de stimulering geïntroduceerd en wil het hoofdstuk ook afsluiten. Bovendien creëert hij daarmee rust voor zijn opvolger.''

PostNL grote winnaar

In de AEX was PostNL de grote winnaar met een plus van 2% op €2,73. TNT Express klom 1,6% naar €5,93. Koopjesjagers kochten het aandeel na de forse klappen die de pakkettenbezorger kreeg na de publicatie van cijfers, een dag eerder.

Heineken boekte een winst van 1,5% op €51,66. Er was geen concreet nieuws over het aandeel bekend, maar mogelijk heeft het aanhoudende mooie zomerweer een positieve invloed op de koers van het bierconcern.

KPN won na de koerssprong van een dag eerder vanwege overnamespeculatie nog eens 1,8% op €2,02. Norges Bank heeft een kapitaalbelang en stemrecht van 3,09% in telecombedrijf KPN. Dat bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Supermarktconcern Ahold lag ook prima in de markt en kreeg er 1,1% bij op €12,40.

Uitgever Reed Elsevier ging 0,6% vooruit tot €14,31, na een verhoogd koersdoel door Rabobank.

Technisch dienstverlener Imtech werd opnieuw van de hand gedaan en verloor 2,7% op €1,75. De technisch dienstverlener die komende vrijdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseert, heeft een agendapunt over de verantwoording van de (voormalige) raad van commissarissen ingetrokken.

Luchtvaartcombinatie Air France KLM daalde 0,4% tot €6,07 na een verlaagd koersdoel door Deutsche Bank.

TKH koploper

In de Midkap-index was TKH koploper met een plus van 1,8% op €20,40. Het concern werd maandag eigenaar van Park Assist, een klein techbedrijf uit New York. TKH hoopt met deze overname een nieuwe slag in de markt van parkeerbeveiliging te slaan.

Ziggo volgde met een winst van 1,6% op €29,25. Beleggers waren nog steeds in de ban van overnamespeculaties. Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, heeft zijn belang in Ziggo namelijk vergroot tot 28,5%.

Vastgoedinvesteerder Vastned zag in het eerste halfjaar de huurinkomsten van zijn Belgische tak afnemen ten opzichte van een jaar eerder. De koers steeg 1,1% tot €31,61.

AScX-aandeel Cryo-Save, dat op ramkoers ligt met zijn grootaandeelhouder, noteerde 3,8% lager op €1,62.

Op de lokale markt publiceerde houtbewerkingsbedrijf Accsys een fikse omzetstijging. Het resulteerde in een positieve reactie van SNS, en 7,1% koerswinst op €0,15.

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier !

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox ? Meldt u dan hier aan.

Heeft u voor ons een beleggingstip ? Geef deze dan hier svp door !