Nieuws/Financieel
1082311
Financieel

Europeaan investeert minder en spaart meer

Huishoudens in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer gaan sparen en minder gaan investeren. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

In de eerste 3 maanden van het jaar bedroeg de gemiddelde spaarquote in de zeventien eurolanden 13,1 procent, tegen 12,4 procent van een kwartaal eerder. De spaarquote is het percentage van het vrij beschikbare inkomen dat een huishouden opspaart.

In het eurogebied daalde het totaal geïnvesteerde bedrag in onder meer woningen met 3 procent. Hoewel ook het huishoudinkomen daalde met 0,7 procent, bleef de consumptie stabiel.

De totale voorraden van materialen en afgewerkte goederen daalde voor het vierde kwartaal op rij. De bedrijfsinvesteringen van de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar ook minder geworden.

De investeringsquote voor bedrijven in de 17 eurolanden bedroeg in deze periode 18,8 procent. In het vierde kwartaal van 2012 bedroeg dit nog 19,5 procent. De investeringsquote is de investeringen in vaste activa (gebouwen en machines) ten opzichte van de toegevoegde waarde.

In de cijfers van Eurostat worden geen specifieke details gegeven over de afzonderlijke eurolanden.