Nieuws/Financieel
1082331
Financieel

Thalys profiteert van wegvallen Fyra

Hogesnelheidstrein Thalys profiteert van het wegvallen van de Fyra. Vergeleken met vorig jaar steeg het aantal reizigers tussen Amsterdam en Brussel in de eerste helft van het jaar met ruim 38 procent. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het aantal passagiers tussen de Nederlandse en Belgische hoofdstad maakt niettemin nog steeds een klein deel uit van het totale vervoer van Thalys. Veel passagiers reizen van Amsterdam direct door naar Parijs of treinen op een ander traject van de spoorvervoerder, die ook treindiensten met Keulen, Parijs en Zuid-Frankrijk onderhoudt.

Afgelopen half jaar maakten in totaal 3,3 miljoen mensen gebruik van de Thalys. Dat is 1,2 procent meer dan de eerste helft van 2012. De omzet van Thalys steeg hierdoor met 1,7 procent tot 246 miljoen euro.

Eerder deze maand werd bekend dat Thalys vanaf oktober dagelijks twee extra treinen zal inzetten op het traject Amsterdam-Brussel. In december vorig jaar kreeg Thalys op die verbinding concurrentie van de Belgisch-Nederlandse hogesnelheidstrein Fyra, maar deze werd na storingen in januari weer uit gebruik genomen. Sindsdien rijden er weer normale intercitytreinen van Nederland naar België, maar dit zijn er minder dan een jaar geleden in de dienstregeling stonden.