Nieuws/Financieel
1082333
Financieel

WTI dichter bij Brent

De belangrijkste beweging op de oliemarkten de afgelopen maanden was de terugkeer van de ‘backwardation’ voor WTI ruwe olie. Backwardation beschrijft de ontwikkeling van de futures waarbij je ziet dat de prijs van ruwe olie voor onmiddellijke levering hoger is dan die van olie die in de toekomst geleverd gaat worden.

Dankzij een verbeterde infrastructuur stroomt olie nu van Cushing en andere productielocaties naar de raffinaderijen aan de kust, waar de vraag hoog is gebleven om de zomerse vraag naar benzine aan te kunnen in een tijd waarin de importen afnemen. Dat heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse voorraden de grootste vierwekelijkse daling hebben laten zien in meer dan dertig jaar, meldde de EIA, Energy Information Administration. Dat verklaart mede waarom de spotprijs van olie relatief sterker is gestegen dan de prijs van olie voor latere levering.

Aangezien de prijs van Brent nauwelijks bewoog zagen we als gevolg hiervan de spread tussen WTI en Brent inzakken naar pariteit afgelopen week, voordat deze weer opveerde.  Op langere termijn hangt de spread af van de transportkosten via de pijpleidingen en per spoor vanaf de binnenlandse productie- en opslaglocaties naar de raffinaderijen aan de kust. Dus op die basis verwachten wij dat de premie van Brent ten opzichte van WTI op de middellange termijn zal blijven bestaan.

 

Vooruitkijkend wordt verwacht dat de vraag van de kant van raffinaderijen komende maand zal pieken, wat zou kunnen leiden tot een verdere afname van Amerikaanse olievoorraden. Maar, met de productie nog altijd op een hoog niveau, zou het jaarlijkse omkeerpunt – wanneer raffinaderijen sluiten om over te schakelen op de productie van stookolie en andere producten – een keerpunt kunnen zijn en zouden de voorraden weer kunnen gaan oplopen, wat tot een prijsdruk zou kunnen leiden.

 

Brent zal zijn backwardation ook houden als gevolg van verscheidene factoren, zoals teruglopende capaciteit als gevolg van onderhoud op de Noordzee, geopolitieke onrust in landen als Iran, Irak, Syrië, Soedan en Egypte en aanvoeronderbrekingen door stakingen in Libië. Een dergelijke ontwikkeling speelt passieve lange termijn beleggers in de hand via exchange traded products (ETF’s) omdat het doorrollen van posities door de ETF-beheerders een positief effect heeft op het rendement, los van eventuele mogelijke prijsstijgingen.

En dit verklaart ook waarom speculatief ingestelde beleggers opnieuw record hoge netto long-posities aanhouden, ondanks het feit dat er geen onmiddellijke bedreiging bestaat voor de aanvoer, iets wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot stijgende prijzen.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.