Nieuws/Financieel
1082419
Financieel

Cryo-Save op ramkoers met grootaandeelhouder

Cryo-Save ligt op ramkoers met zijn grootaandeelhouder Salveo. Het noemt de poging van het Zwitserse bedrijf om zorgen weg te nemen over de voordracht van zijn eigen topman Frédéric Amar als bestuursvoorzitter van Cryo-Save, onvoldoende.

,,De angst voor belangenverstrengeling blijft'', aldus de niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur van Cryo-Save, Walter van Pottelberge, dinsdag tegen AFN. Salveo maakte onlangs bekend zijn belang in zijn eigen stamcelbank Salveo Biotechnology terug te gaan brengen naar een minderheidsbelang, terwijl Amar zijn functie als bestuurder bij Salveo en Salveo Biotechnology neerlegt.

Van Pottelberge is kritisch over deze ,,nieuwe stappen'' van zijn grootaandeelhouder, die bijna een kwart van de aandelen van het bedrijf in Zutphen bezit. ,,We kennen de afbouw (van het belang) niet, we weten ook niet via welke constructies de aandelen worden overgedragen en aan wie. Het is een vrij late stap in vage termen'', zo constateert hij. Salveo erkent volgens Van Pottelberge wel ,,volop het conflict of interest''.

Gesprekken stopgezet

Salveo wilde desgevraagd de plannen niet verder toelichten.

Volgens Cryo-Save is het overnemen van de concurrerende stamcelbank van Salveo overigens niet aan de orde. ,,Dat is zeker overwogen, maar gesprekken daarover zijn door Amar stopgezet'', zei Van Pottelberge.

Affaire

De affaire tussen Cryo-Save en Salveo heeft overigens geen effect op de operationele en financiële prestaties van het bedrijf uit Zutphen. Cryo-Save is volgens Van Pottelberge op dit moment bezig zijn strategie te finetunen. ,,Daar zijn we intern ons huiswerk over aan het doen. We zijn de grootste stamcelbank van Europa, dat zouden we beter moeten kunnen benutten''. Volgens Van Pottelberge moet daarbij niet gedacht worden aan een strategie-update. ,,Het is finetunen, geen strategiewijziging vanwege de huidige lopende zaken''.

Cryo-Save heeft de afgelopen tijd geen contact gehad met Salveo, aldus Van Pottelberge dinsdag. Hij herhaalde dat het bedrijf juridische stappen gaat ondernemen tegen Salveo omdat die de aandeelhouders bijeen roept in september. Daarmee overtreedt Salveo volgens Cryo-Save de Nederlandse bestuursregels, iets wat Salveo zelf overigens betwist.

Datum

Van Pottelberge gaf aan dat een datum voor de rechtszaak nog niet bekend is. Of er vooraf nog met Salveo gesproken gaat worden kon hij niet zeggen. ,,Wij doen ons eigen huiswerk. Elk van de partijen is met zichzelf bezig. Er moet een verandering in positie zijn, geen vage bewoordingen''. Van Pottelberge wilde niet concreet zeggen dat het overleg door Salveo gezocht moet worden, of dat Cryo-Save een nieuwe stap gaat zetten.

De bestuurder benadrukte dat er geen sprake is van een vijandig sentiment richting Salveo en Amar. ,,Als de aandeelhouders, wanneer de vergadering doorgaat, beslissen over zijn benoeming zal dat zo zijn. Het is wat het is, vijandschap is een groot woord. Het is een visie op behoorlijk bestuur die we niet delen. Verschil van mening geeft altijd een bepaald sentiment'', zo gaf hij aan.