Nieuws/Financieel
1082497
Financieel

Markten wachten

De markten zijn in een afwachtende stand geraakt in aanloop naar zeer belangrijke gebeurtenissen en financieel economische data verderop in de week. Morgen de conclusies van de Fed-vergadering, donderdag de ECB en de BoE. Morgen het Amerikaanse GDP, de eerste raming over het tweede kwartaal, en vrijdag de arbeidsdata over juli. De komende dagen wordt de richting van de markt voor de maand augustus bepaald.

De Europese beurzen zullen vanochtend voorzichtig hoger openen waarbij de handel woelig kan verlopen door het magere volume waarbij beleggers verkiezen te wachten op de aanstaande zeer belangrijke financieel economische data en ontwikkelingen. De centrale bank vergaderingen en de macro economische data hebben allemaal de potentie om de markten scherp te laten reageren. Vooral in zomervolume kunnen de koersuitslagen groot worden.

Vanuit de eurozone komt vandaag de publicatie van de eurozone en het Duitse consumentenvertrouwen cijfer. Verderop op de handelsdag van vandaag wordt de Duitse consumentenprijs-index gepubliceerd en komt de publicatie van het Spaanse GDP, Bruto Binnenlands Product. Allemaal relatief belangrijke data maar beleggers zullen waarschijnlijk toch verkiezen hun kruit zoveel mogelijk droog te houden om pas echt te reageren als de Fed morgenavond heeft gesproken.

Obligatie-opkoopprogramma

De Fed ventileert sinds de mei vergadering dat de economische data zullen gaan bepalen over de tijd en mate van enige mogelijke reductie in haar $ 85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed,zal haar benchmark rentetarief handhaven tussen de 0 en 0,25 procent. Fed voorzitter Bernanke heeft herhaaldelijk in de afgelopen weken gesteld dat de rente in de nabije toekomst nog niet zal worden verhoogd.

De markt zal volledig in de ban zijn morgen van de persconferentie van Fed-voorzitter Bernanke. Zal hij zijn afscheid aankondigen? Wordt er al meteen een opvolger benoemd? Zal de Fed haar toekomstige monetaire beleidspolitiek verder fijn stemmen zodat de markt beter weet waar hij aan toe is? En natuurlijk, wat zegt de Fed over het begin van het einde van haar QE programma?

Afbouwprogramma

Wanneer gaan we beginnen met terugschalen van het $85 miljard per maand grote obligatie opkoopprogramma? Volgens het meest recente onderzoek van Bloomberg onder vooraanstaande economen, verwacht de helft hiervan dat de Fed vanaf september zal beginnen met een afbouwschema. Het marktsentiment is op dit moment dat de Fed nog niet een afbouwschema zal aankondigen van haar QE programma.

De Fed regeert Wall Street met haar gratis geldpolitiek. Wall Street noteert op of rond All Time High recordstanden en beleggers in Amerika vertoeven op de Roze Wolk.  Goede en beter dan verwachte  economische data en bedrijfsresultaten worden gekocht, maar ook slechter dan verwachte en teleurstellende economische data worden gekocht door de marktperceptie dat de Fed dan nog niet zal beginnen met het gradueel terugschalen van QE

Huizenmarkt

Een zichzelf versterkende beweging naar boven. Maar wegen de kosten van de QE programma’s nog wel op tegen de gewenste doelstellingen? Okay, de huizenmarkt in Amerika is beduidend in herstel gekomen maar dit prille herstel wordt op dit moment weer geremd door de stijgende hypotheekmarktrente. De arbeidsmarkt is nog lang niet hersteld, het officiële werkloosheidspercentage noteert 7,6 procent en is dalende maar volgens de website www.usdebtclock.org is het aantal werkelijke werklozen ruim 22 miljoen Amerikanen wat op een arbeidsbevolking van 144 miljoen mensen een werkloosheidspercentage van ruim 15 procent geeft.

Werkloosheid

Fed voorzitter Bernanke erkende onlangs dat het feitelijke aantal Amerikaanse werklozen hoger ligt dan het officieel gehanteerde cijfer door het Amerikaanse ministerie van werkgelegenheid.  De markt wordt gewoon weg dus bedonderd en accepteert dat ook nog. De macht van het grote geld zit long Wall Street en ook de particulieren zijn er nu weer terug ingezogen. Veruit de grote meerderheid zit long Wall Street.

Het moment van verzadiging en een signaal dat de al bijna 4,5 jaar durende Bull Markt bijna is gedaan. Er moet een zeer belangrijke gebeurtenis plaatshebben die de huidige spijkerharde rally op Wall Street kan verstoren en de aanzet zal zijn voor een langere periode van koerscorrectie. De komende dagen worden zeer belangrijk voor de koersontwikkelingen voor de rest van het jaar.  De markten wachten op de ontwikkelingen.