Nieuws/Financieel
1082920
Financieel

China brengt schuld lagere overheden in kaart

De nationale rekenkamer van China gaat op landelijke schaal het leengedrag van lokale overheden in kaart brengen. De regering van premier Li Keqiang heeft daartoe opdracht gegeven, zo werd zondag bekendgemaakt.

Peking wil weten in welke mate slechte leningen aan bijvoorbeeld gemeenten op de balansen van banken drukken en zo de kredietverlening afremmen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde onlangs dat het riskante leengedrag van de lagere overheden in China op die manier de economische groei kan bedreigen.

Details over het komende onderzoek wilde de rekenkamer niet geven. De laatste keer dat het overheidsorgaan een dergelijke studie hield, was eind 2010. Toen bleek dat lokale overheden in de Volksrepubliek omgerekend in totaal 1,3 biljoen euro aan schulden hadden.

Paniek

Vorige maand veroorzaakte een scherpe stijging van de rentes die Chinese banken elkaar onderling in rekening brengen, nog enige paniek bij beleggers wereldwijd. Gevreesd werd dat de op een na grootste economie ter wereld getroffen zou worden door een kredietcrisis. De centrale bank wist die angst evenwel te bezweren.

Toch staat de Chinese overheid onder druk de economische groei te waarborgen. Medio juli bleek dat de groei van de op een na grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal weer verder is teruggevallen ten opzichte van de voorgaande driemaandse periode.