Nieuws/Financieel
1082941
Financieel

Wederom overvolle agenda voor beleggers

Beleggers wacht ondanks de zomervakantie weer een drukke beursweek. Onder de in Amsterdam genoteerde bedrijven die hun kwartaalresultaten naar buiten brengen, zijn vier hoofdfondsen: oliemaatschappij Shell, staalconcern ArcelorMittal, pakketvervoerder TNT Express en uitgever Wolters Kluwer.

Verder zal maandag kabelbedrijf Ziggo in de belangstelling staan op het Damrak. Zaterdag werd bekend dat Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van concurrent UPC, zijn belang in Ziggo heeft vergroot van 18,2 naar 28,5 procent. Er wordt op de beurs al langer gespeculeerd op een overname van Ziggo door Liberty Global.

Meer nog dan op bedrijven wellicht zal de aandacht van beleggers komende week uitgaan naar de centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve ontvouwt woensdag zijn monetaire beleid voor de komende periode, gevolgd door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) een dag later.

Macro-economische cijfers

Daarnaast is de macro-economische agenda goed gevuld. De nadruk ligt met name op vrijdag. Dan komt het maandelijkse banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid naar buiten. Door Bloomberg gepolste economen rekenen in doorsnee op een afname van de banengroei in juli, maar voorzien toch een iets dalende werkloosheid.

Op woensdag wordt een eerste raming gepubliceerd van de economische groei in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal. Hier rekenen economen gemiddeld op een afvlakking naar 1 procent. In het eerste kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 1,8 procent op jaarbasis.

Ook cijfers over de huizenmarkt, de autoverkopen en de industrie kunnen meer inzicht verschaffen in de ontwikkeling van 's werelds grootste economie. In de eurozone worden cijfers bekendgemaakt over onder meer het ondernemersvertrouwen en de werkloosheid.