Nieuws/Financieel
1083066
Financieel

Kabelkoning zoekt Europese aankopen

'Kabelkoning' John Malone wil snel slagen maken met overnames in Europa. Malone bezit kabelaar UPC in Nederland en 28,5% van branchegenoot Ziggo. Zijn Liberty Global heeft private equity laten weten in de markt te zijn voor nieuwe stappen. "Je hebt nu larger players nodig."

"Om diensten voor klanten te kunnen verbeteren, moet je als bedrijf nu veel groter zijn", zei de 66-jarige mediaschuwe tycoon op een kleine investeringsbijeenkomst. Analisten zien dat de kabelpionier zich opmaakt om miljarden te investeren.

Jacht

Tien jaar geleden verkocht Malone zijn kabelbedrijf TCI voor $48 miljard aan telecomconcern AT&T. Hij weigert echter lang op zijn 70 meter lange jacht of zijn landgoed van 100.000 hectare te verblijven. Sinds de verkoop bouwt Malone aan een nieuw imperium in Europa.

Malones recente uitgavedrang is ingegeven door angst. In Europa zullen kleine bedrijven economisch niet kunnen overleven. Malone kocht in mei voor $23,3 miljard Virgin Media, vijand van Rupert Murdochs satellietimperium BskyB in het Verenigd Koninkrijk.

Lucratief

Malone steekt zich verder in de schulden, omdat het lucratief is kabelbedrijven te kopen die de komende jaren de groeiende behoefte aan breedband van consumenten en bedrijven met kwalitatief goede diensten kunnen opvangen. Kabel biedt HD-televisie, maar is ook de stabiele basis voor wifi-netwerken.

Malone, die liefst anoniem in een camper door de VS rondrijdt , verkoopt zijn Liberty-aandelen volgens een analist uiteindelijk aan de hoogste bieder. "Malone begint dan gewoon opnieuw."