Nieuws/Financieel
1085000
Financieel

null

Meer vrouwen van 65-plus aan het werk

Het aantal vrouwen van 65 jaar en ouder dat werkt, is gestaag aan het stijgen. Aan het begin van dit jaar hadden 47.000 van hen een betaalde baan, tegen 38.000 in het eerste kwartaal van 2011. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ruwweg de helft van deze werkende oudere vrouwen heeft een kleine parttimebaan van minder dan 12 uur.

Bart Veltman van het gespecialiseerde uitzendbureau 65plus herkent de trend. ,,Ook bij ons is de verschuiving te zien. Tot een jaar of 4 geleden hadden we 75 procent mannen en 25 procent vrouwen in ons kandidatenbestand. Nu is het percentage vrouwen gestegen naar 34."

Hij ziet een aantal redenen voor de stijgende arbeidsdeelname van oudere vrouwen, gebaseerd op de dagelijkse praktijk van zijn bureau. ,,Vrouwen komen vaker dan vroeger alleen te staan door een scheiding en voelen dan een economische noodzaak om te gaan werken. Dat gebeurt ook als ze weduwe worden."

Babyboomers

Verder ziet hij ook een verband met de babyboomer-generatie. ,,Vrouwen van die generatie zijn vaker hoogopgeleid. Ze hebben een hbo- of universitaire opleiding, zijn dan sowieso zelfstandiger en willen na hun 65e doorwerken.''

Veltman signaleert overigens ook een hogere arbeidsdeelname van allochtone vrouwen van 65-plus. Daarvoor heeft hij geen verklaring.