Nieuws/Financieel
1085525
Financieel

Damrak stoomt opnieuw op

Na een aarzelend begin is het Damrak met een mooie winst gesloten. De stemming werd in de middag steeds beter en de AEX kon zich optrekken aan mooie winsten op Wall Street en goede Amerikaanse macrocijfers.

De AEX sloot 0,7% hoger op 368,8 punten. De Midkap-index noteerde 0,4% winst op 547,7 punten.

Ook de grote beurzen elders in Europa trokken zich op aan het Amerikaanse nieuws. Londen en Frankfurt sloten 1% hoger, de beurs van Frankfurt won 1,4%.

Op het moment dat in Amsterdam de slotbel klonk, stond Wall Street hoger. De Dow Jones-index en de S&P500 noteerden 0,6% winst. De S&P500 won 0,5% en kwam zelfs boven de hoogste intraday-recordstand van 1687,47. Ook de Dow Jones bereikte een all-time high. De Technologiebeurs Nasdaq noteerde fractioneel hoger.

De eerste helft van de dag schommelde de AEX rond de slotstand van een dag eerder, maar in de middag liep de graadmeter op. Analist Jos Versteeg (Theodoor Gilissen): ”Wat nog altijd doorwerkt, zijn de woorden van Ben Bernanke. Het lijkt erop dat hij eerst heeft gedreigd de stimulans af te bouwen, om nu weer gas terug te nemen."

Bernanke verschijnt vandaag opnieuw voor het Amerikaanse congres. Versteeg verwacht hier geen nieuws van. "Bernanke geeft een samenvatting van het beleid dat al bekend is."

De positieve stemming was volgens Versteeg vooral te danken aan de goede bedrijfscijfers die er tot nu toe zijn gepubliceerd. ”Daaruit blijkt dat de winstgroei bij bedrijven nog heel redelijk is. Imtech en Akzonobel vielen dan wel tegen, maar dat heeft alleen hier effect. Bovendien is het rendement op obligaties nog altijd laag, dus veel alternatieven voor aandelen zijn er niet."

Ook kwamen er in de loop van de middag goede macrocijfers uit de VS. Zo bleek het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen flink lager dan economen hadden verwacht, en steeg de industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia in juli onverwacht. Daarnaast kijken beleggers volgens Versteeg ook weer verder vooruit. ”De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar zijn beter. Dat zag je zelfs bij Akzonobel."

KPN en financials in trek

In de AEX sloot PostNL als grootste stijger met een koerswinst van 3,8% op €2,54. KPN werd 3,4% meer waard op €1,61. Volgens Citigroup pakt de omzetwaarschuwing van kabelaar Ziggo juist goed uit voor KPN.

Ook de financials waren in trek. Aegon (€5,70) en ING (€7,49) stegen 3,4 respectievelijk 3,1%, mogelijk geholpen door de meevallende cijfers die Amerikaanse banken tot nu toe hebben gepubliceerd. Versteeg: "Ook de gestegen Amerikaanse tienjaarsrente helpt mee. Driekwart van de activiteiten van Aegon zit nota bene in de VS."

Olie- en gasbedrijf Shell sluit tijdelijk het Augerplatform in de Golf van Mexico. Het aandeel ging niettemin 0,8% omhoog op €25,91.

Crédit Agricole heeft een kapitaalbelang en stemrecht van 3% in Corio. Het aandeel van het vastgoedfonds steeg 0,7% op €32,24.

Imtech in uitverkoop

In de AEX ging het voormalig lievelingetje op de beurs Imtech keihard onderuit, nadat het bekend maakte dat een aantal onderdelen verliesgevend waren in het tweede kwartaal, en de handel in claims wordt verlengd. Het aandeel van de technisch dienstverlener sloot 12,5% lager op €2.

AkzoNobel werd eveneens massaal van de hand gedaan. Het verf- en chemiebedrijf besloot herstructureringsactiviteiten versneld uit te voeren, door de moeilijke economische omstandigheden. Het aandeel daalde 8% op €43,52. Volgens Rabobank komt door hogere herstructureringskosten het bedrijsresultaat lager uit dan verwacht.

ASML eindigde met een fractioneel lagere koers op €67,79. Aandeelhouder Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft in het kwartaal dat liep tot eind juni een winst geboekt van 51,8 miljard Taiwanese dollar (circa €1,3 miljard), meer dan verwacht.

Ziggo valt terug

Grootste stijger van de middelgrote fondsen was Aperam, dat 2,4% hoger eindigde op €9,04. Vastgoedfonds Wereldhave werd 2,3% meer waard op €53,69. Diervoederproducent Nutreco presteerde 2,2% beter op €35,77.

Bam noteerde 1,1% hoger op €4,11. De universiteit van Manchester heeft Bam geselecteerd voor het technisch ontwerp en de bouw van het National Graphene Institute (NGI). Met het project is een bedrag gemoeid van ruim €70 miljoen, waarvan BAM de helft opstrijkt.

Midkapper Ziggo ging hard onderuit, het aandeel werd 3% goedkoper  op €30 na een omzetwaarschuwing. Rabobank sprak van een zwakke update. Pennystock Pharming viel 6,7% terug op €0,13, Unit4 zakte 0,8% op €25,15.

Onder de Smallcaps kreeg supermarktconcern Sligro ook de smaak te pakken en wist uiteindelijk 2,2% hoger te sluiten op €27,16, na de publicatie van de cijfers voorbeurs.

Op de lokale markt ging Docdata 0,3% onderuit op €15,30, ondanks de toename van winst en omzet in het eerste halfjaar. SNS Securities sprak van 'solide resultaten'.

Heeft u voor ons een beleggingstip? Geef deze dan hier svp door!