Nieuws/Financieel
1085526
Financieel

Bencis grijpt de macht bij Xeikon

Bencis Capital Partners en het Belgische GIMV nemen een belang van 65,68 procent in Xeikon over van Punch International voor 5,85 euro in contanten. Dat maakten de twee investeerders donderdag bekend. GIMV krijgt uiteindelijk 20 procent van de aandelen Xeikon in handen en zal dat onderbrengen in het GIMV XL-fund.

Aan het slagen van de transactie zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet Bencis de benodigde financiering rond krijgen en moeten de halfjaarcijfers van Xeikon per 30 juni 2013 in lijn liggen met het gemiddelde van de afgelopen 2 jaar, aldus Bencis.

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Punch tot een bedrag van maximaal 6 miljoen euro aan klantenvorderingen over van Xeikon. Deze vorderingen hebben betrekking op door Xeikon geleverde, maar door de klanten nog niet betaalde machines. ,,Naarmate de vorderingen worden terugbetaald, kan Xeikon tot 1,5 miljoen euro per jaar extra vorderingen overdragen op voorwaarde dat het totale uitstaande saldo maximaal 6 miljoen euro bedraagt. Deze faciliteit versterkt het werkkapitaal van Xeikon en zou beschikbaar worden gesteld tot 2019.''

Banden

Verder geldt als voorwaarde dat, voorafgaand aan de overdracht van het controlerende belang, de resterende banden tussen Xeikon en Punch dienen te worden verbroken, aldus Bencis. Daarom neemt Punch voor 9,6 miljoen euro alle belangen van Xeikon in Accentis over. Daarbij gaat het om 554.484.942 aandelen Accentis tegen een prijs van 0,01 euro en alle vorderingen op Accentis. Xeikon neemt daarnaast Point-IT, dat it-diensten levert aan Xeikon, over voor 800.000 euro. Ook krijgt Xeikon kantoren en een productieruimte in het Belgische Ieper in handen voor een brutoprijs van 9,2 miljoen euro.

Bencis verwacht dat Xeikon, binnen 2 weken na afronding van de transactie een ,,aanmerkelijk deel'' van zijn eigen aandelen inkoopt. Daarna lanceert Bencis een verplicht openbaar bod van 5,85 euro per aandeel op de vrij verhandelde aandelen Xeikon.