Nieuws/Financieel
1085624
Financieel

Winst en omzet DocData stijgen

DocData heeft zowel de winst als de omzet in het eerste halfjaar zien toenemen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

DocData realiseerde een omzet van 82 miljoen euro, tegen 67,4 miljoen euro een jaar geleden. De winst kwam uit op 5,1 miljoen euro, tegen 4,2 miljoen euro een jaar terug. ,,Onze onderneming heeft een uitstekend eerste halfjaar van 2013 achter de rug, gekenmerkt door winstgevende groei, waar alle bedrijven aan hebben bijgedragen'', aldus topman Michiel Alting von Geusau.

De bestuurder verwacht ,,een iets mindere tweede helft van het jaar'', zo zei hij tegen AFN. Dat komt onder meer door het wegvallen van een deel van de omzet van de grootste klant van het bedrijf, Zalando. De omzet uit Zalando kwam in de eerste zes maanden uit op 37 procent van de totale omzet van het bedrijf uit Waalwijk, dat neemt af tot ongeveer 30 procent. Voor 2014 denkt Van Geusau dat een verdere terugval tot 20 procent zal plaatsvinden. Het jaar erna is nog koffiedik kijken, maar sluit hij ,,een halvering van de 20 procent'' niet uit.

Goed orderboek

De onderliggende groei van DocData moet de neergang van Zalando opvangen, zo gaf Van Geusau aan. Het bedrijf zal zich in 2013 focussen op het realiseren van verdere groei voor zijn beide bedrijfsonderdelen. ,,Deze groei zal voornamelijk autonoom zijn. Mogelijke overnames zullen naar verwachting beperkt van omvang zijn en zijn er vooral op gericht om onze positie in markten waarin we actief zijn verder te verstevigen''.

Van Geusau zegt internationaal te willen uitbreiden, en kijkt daarbij onder meer naar Italië. Er zijn kleine overnames mogelijk. ,,Daar hebben we genoeg geld voor in kas''. In Polen wil het op eigen kracht een stap zetten.

De tak IAI industrial systems heeft volgens de bestuursvoorzitter een goed orderboek. Over de pijplijn voor 2014 kon hij geen exacte getallen geven.